Brigáda, OSVČ, student, Úřad práce - placení daní, možnost práce a bri

• (neregistrovaný)

20. 3. 2012 14:04

Dobrý den,

chci se zeptat na několik informací a vy se v těchto věcech vyznáte, tak Vám píšu. Předem děkuju za odpovědi a rady.

Je mi 20 let a jsem student. Až do teď jsem pořád chodil do školy. Nyní mám po 1. semestru na VŠ. Ovšem ta VŠ mi nesedne a nechci na tto škole dál pokračovat, tzn. mám teď cca půl roku volno než půjdu na jinou. Ovšem to znamená, že nebudu student. Druhá věc je, že nemám stálou práci nebo nějaký jiný trvalý příjem. Proto by bylo nejlepší se zaregistrovat na Úřad práce do doby, než si něco najdu. Je to tak?

Řekněme tedy, že se na Úřad práce zaregistruju, takže nebudu sám platit Zdravotní a Sociální pojištění?

Ovšem nebaví mě jen tak nic půl roku nedělat, na to jsem až moc aktivní. Takže co kdybych si v této situaci chtěl najít brigádu formou dohody o provedení práce? Můžu pracovat na dohodu o provedení práce a zároveň být zaregistrovaný na Úřadu práce tak, aby za mě platili ty dvě pojištění? Pokud ne, budu si ty dvě pojištění platit sám? Jde vůbec jako nestudent pracovat formou dohody o provedení práce?

V podstatě stejné otázky mám na OSVČ. Můžu pracovat jako OSVČ, ovšem nabude mi to pravidelně vynášet tolik, abych si tím vydělal a ještě platil Zdrav. a Soc. pojištění. Respektive, kolik bych na tyhle dvě pojištění platil? A jsou obě povinná platit? Zdravotní tuším ano a co Sociální? Můžu kombinovat práci jako OSVČ a brigádama v odstavci výše? Případně s Úřadem práce? Jak to pak je s placením Zdrav. a Soc. pojištění?

Otázek mám až nad hlavu, každopádně se v tomhle ani trochu nevyznám a přiznám se, že mě to dost děsí. Studování těhle věcí mi akorát bere čas, který můžu věnovat práci na sobě nebo svým koníčkům, což mě děsí ještě víc. A je to i důvod, proč se ptám Vás.

Každopádně ještě mám další dotazy.

V loňském roce jsem celý rok pracoval formou dohody o provedení práce u jedné firmy. Celý rok jsem byl student a celkem jsem si vydělal nějakých 26 000Kč s tím, že jsem určitě přesáhl počet 150 hodin (někde jsem četl, že to je jakýsi limit a nesmí se překročit, tak těžko říct, co to pro mě teď znamená). Cca jeden měsíc (a to jsem tam vlastně byl asi 4x) jsem měl ještě jinou brigádu stejnou formou (dohoda o provedení práce), ovšem tam jsem byl čistě kvůli zkušenostem a jen tak abych si ten druh brigády vyzkoušel. Z téhle brigády mám skoro nic - nějakých 720Kč. Ovšem narozdíl od té první už nemám žádný papír aneb dohodu o povedení práce. Respektive jsem to někde ztratil. Je to velký problém nebo to nemusím řešit?

Musím v tomhle případě podávat daňové přiznání? Musím k němu dokládat všechny ty dohody o provedení práce, kde je napsaná částka, kterou jsem si vydělal? Musím k tomu dodávat potvrzení o studiu (řekl bych, že určitě ano)? Ovšem jak seženu potvrzení o studiu na minulý rok? Tzn. cca do října mi platilo to ze střední školy a pak jeden semetr VŠ...jenže ty potvrzení samozřejmě nemám. Kolik vůbec na daních zaplatím?

Snad zatím všechno. Budu rád, když alespoň na něco dostanu odpověď. Děkuji.

Pavel.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).