Daňové přiznání při rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

21. 3. 2012 12:33

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, jak postupovat: jsem na rodičovské dovolené, v roce 2011 jsem zpracovávala manželovi ve firmě účetnictví, za které jsem měla příjem 145.000,- Kč ročně. Daňové přiznání podám - uvedu tyto příjmy do kolonky "ostatní příjmy"? Nejsem OSVČ, nemám ŽL. Jsem povinna nějakým způsobem ještě k ČSSZ a VZP (zálohy, přehledy)? Jaká smlouva by v tomto případě byla nejlepší, dohoda o provedení práce? Děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 21. 3. 2012 23:09

bez přezdívky

Dobrý den,

z formálního hlediska by Váš příjem patřil do příjmů podle § 10 zákona o daních z příjmů (tj. ostatní příjmy). Vzhledem k tomu, že nemáte živnostenské oprávnění, nejste účastna obou pojištění, tím pádem Vám nevzniká povinnost podat přehledy.

Z Vašeho zadání však podle mého názoru vyplývají některá rizika. Předně se jedná o to, zda můžete tímto způsobem s manželem spolupracovat, resp. inkasovat od něj příjem. Na otázku takové "fakturace" existují protichůdné názory, nicméně se podle mého názoru shodují, že v případě, kdy manželé nemají rozděleno společné jmění manželů, a jedná se o vztah nepodnikajícího (tj. Vás) a podnikajícího manžela, taková "fakturace" možná není. Pro úplnost také připomínám, že pracovněprávní vztah (tj. např. i formou dohody o provedení práce) mezi Vámi nemůže vzniknout.

Spíše než tento způsob bych tedy doporučoval postup podle § 13 zákona o daních z příjmů, tj. rozdělování příjmů a výdajů spolupracujících osob.

Pozor také na skutečnost, že obecně Vám v případě vykonávání soustavné činnosti (splňující znaky podnikání) vzniká povinnost získat živnostenské oprávnění.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).