Dobrý den,
z formálního hlediska by Váš příjem patřil do příjmů podle § 10 zákona o daních z příjmů (tj. ostatní příjmy). Vzhledem k tomu, že nemáte živnostenské oprávnění, nejste účastna obou pojištění, tím pádem Vám nevzniká povinnost podat přehledy.
Z Vašeho zadání však podle mého názoru vyplývají některá rizika. Předně se jedná o to, zda můžete tímto způsobem s manželem spolupracovat, resp. inkasovat od něj příjem. Na otázku takové "fakturace" existují protichůdné názory, nicméně se podle mého názoru shodují, že v případě, kdy manželé nemají rozděleno společné jmění manželů, a jedná se o vztah nepodnikajícího (tj. Vás) a podnikajícího manžela, taková "fakturace" možná není. Pro úplnost také připomínám, že pracovněprávní vztah (tj. např. i formou dohody o provedení práce) mezi Vámi nemůže vzniknout.
Spíše než tento způsob bych tedy doporučoval postup podle § 13 zákona o daních z příjmů, tj. rozdělování příjmů a výdajů spolupracujících osob.
Pozor také na skutečnost, že obecně Vám v případě vykonávání soustavné činnosti (splňující znaky podnikání) vzniká povinnost získat živnostenské oprávnění.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
21. 3. 2012 12:33
Dobrý den,
ráda bych se zeptala, jak postupovat: jsem na rodičovské dovolené, v roce 2011 jsem zpracovávala manželovi ve firmě účetnictví, za které jsem měla příjem 145.000,- Kč ročně. Daňové přiznání podám - uvedu tyto příjmy do kolonky "ostatní příjmy"? Nejsem OSVČ, nemám ŽL. Jsem povinna nějakým způsobem ještě k ČSSZ a VZP (zálohy, přehledy)? Jaká smlouva by v tomto případě byla nejlepší, dohoda o provedení práce? Děkuji za odpověď.