Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Proč někomu přijdou od berňáku dvě složenky k dani z nemovitostí?
Jedno rozhodnutí vás může připravit o starobní důchod. Jak to zvrátit?
Prodal byt, aby mohl pražit. Dnes má Michal jednu z nejlepších káv v Evropě
Počet sledujících je přežitek. U mikroinfluencerů hledejte brand fit, radí odbornice
Kdo má status umělce, může od státu opět dostat až 90 tisíc korun
Berňák rozesílá informace o výši daně z nemovitostí na rok 2026
30. 3. 2014 9:54
Dobrý den, moc prosím o radu. Jsem plátce DPH a vedu DE.
V r. 1996 jsem vložila nemovitost do podnikání (SJM) se souhlasem manžela, a to dle znaleckého posudku v té době. V r.2000 přístavba prodejna-uplatněn odpočet DPH. Přístavba prodejny je vedena v majetku zvlášť.Od té doby investice u prodejny jen mříž na výklad 2001, 2007 markýza u výlohy - uplatněna DPH v plné výši, u domu pak 2009 pojízdná vrata-zde DPH krácena na 50% (v garáži je firemní i soukromé auto). Jinak v průběhu od přístavby do současnosti byly i výdaje na režii-žárovky,vložka fab,malování,nějaké barvy, atd. Zde upl. DPH buď 100% u prodejny a 50% když šlo o ostatní prostory nemovitosti které byly vedené v podnikání.
Nyní jsme před podpisem smlouvy o pronájmu prostor prodejny a skladu.
Nájemce je neplátce DPH. Ve smlouvě mám jen nájem prostor, elektřina bude přehlášena na nájemce, voda bude zvláť dle spotřeby (je instalován podružný vodoměr).
Teď nevím co je pro mne v tuto chvíli nejjednodušší a i rozumnější (výdhodnější):
1.Nechat v OM a vystavovat fa -osvozezené plnění
2. Vyjmout z OM - vystavovat příjmový doklad zdaňovat podel §9 (případně i manžel) a uplatňovat výdaje procentem bez dokladování.
Zdá se mi 2. lepší, ale přemýšlím zda nebude problém - viz úvodní text.
možná hloupě mne napadá, že jako osvč budu danit nájem dle §9, že?
Moc díky za rady