Re: DPČ sociální a zdravotní
Dobrý den. Pokud má zaměstnanec příjem nižší než 2500,- nezakládá to účast na soc. pojištění. Pokud už v únoru měl 2500,- tak ho přihlásit musíte, ale už máme duben, to jste měla zjišťovat a udělat už na začátku března, abyste ho včas přihlásila. Být vámi, nechala bych na únor ještě nižší odměnu a v březnu se rozhodněte, domluvte. Ten pracák je věc zaměstnance, vůbec bych se tím nezabývala. To je jeho problém. Třeba má někde další pracovní poměr, ze kterého si platí ZP, a vám to neřekl, a ani říkat nemusí. Upomínka za nezaplacení ZP přijde jemu, ne vám, pokud si to neplatí.
Pročtěte si to tady
http://www.cssz.cz/cz/nemocenske-pojisteni/ucast-na-pojisteni/
Re: DPČ sociální a zdravotní
ZP se musí platit alespoň v minimální měsíční výši. A mě úč. systém dovolí zvolit, zda má doplatek platit zaměstnanec celý nebo 1/3 zam-nec a 2/3 zam-tel. Volím tuto druhou variantu. I daňově je to tak v pořádku.
SP se platí podle výdělku, tam do základní mzdy nedopočítáváte.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 4. 2014 10:49
Dobrý den, mám několik dotazů:
Dne 20.1.2014 k nám nastoupil z-nec na DPČ, 14.1.2014 ukončil smlouvu s předchozím zaměstnavatelem.
Hned co nastoupil k nám, říkala jsem mu, ať si dojde na ÚP, protože jsme předpokládali, že jeho příjem nebude 2.499,-- tudíž jsme za něj ani v lednu ani v únoru neodvedli SP a ZP.
Zaměstnanec mě ale asi nepochopil a na ÚP si nedošel, pojistné tedy za něj neplatí nikdo. Já dodneška myslela, že je evidován na ÚP, todíž za něj pojistné hradí stát.
Nemáte někdo zkušenosti s tím, co teď?
Mzdy za únor ještě můžu změnit a dát mu odměnu 2.500, aby se za únor něco odvedlo, zpětně ho přihlásím na ZP k 1.2.2014, ale co sociální? Taky přihlásit k 1.2.2014?
A když si teď dojde na pracák a bude mít příjem vyšší než 2.500,--?
Hledám to všude, ale nějak to nechápu, může někdo poradit?
Děkuji moc