Dlouhodobá pracovní cesta

• (neregistrovaný)

27. 3. 2012 13:14

Dobrý den paní Kučerová,

poprosila bych Vás o radu při vyslání na dlouhodobou pracovní cestu do zahraničí. Zaměstnavatel by mě rád poslal na cca 6 měsíců do zahraničí. Zatím jsem vše pochopila tak, že pokud mi zůstane původní pracovní smlouva bez dodatků o dočasné změně výkonu místa, bude se celý pobyt brát jako standardní pracovní cesta. Budu tedy mít nárok na klasické zahraniční stravné a na výdaje za ubytování? Daň, soc. i zdrav. pojištění se bude i nadále odvádět tady? Bude také nutné posílat mi plat v CZK na tuzemský účet? Nebo to bude celé nějak jinak? A ze strany zaměstnavatele, bude to i pro něj daňově uznatelný náklad?

Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 27. 3. 2012 15:39

autorka

Dobrý den,

množství Vašich dotazů přesahuje možnosti této poradny. Pokusím se tedy problematiku přiblížit pouze obecně.

Na možnosti vyslání na dlouhodobou pracovní cestu do zahraničí se musí zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodnout. Zaměstnanec tedy musí souhlasit. Stejně tak se mohou předem dle § 168 zákoníku práce dohodnout na případných cestách k návštěvě rodiny. Náhrada výdajů bude (jak správně uvádíte) záviset od skutečnosti, kde je zaměstnavatelem určený výkon práce nebo místo pravidelného pracoviště, zda jde o dočasné přidělení k výkonu práce v zahraničí nebo o „klasickou“ pracovní cestu.

Pracovní cesta – výkonem práce je sídlo firmy v České republice, zaměstnanec je na pracovní cestě. Náleží mu veškeré cestovní náhrady dle zákoníku práce, tj. jízdní výdaje, výdaje za ubytování, stravné, nutné vedlejší výdaje. Mohou se vzájemně dohodnout i na kapesném. Cestovní náhrady budou poskytovány dle dohody, např. možnost využití firemní platební karty. Vyúčtování by mělo proběhnout měsíčně na účet zaměstnance. Na zaměstnancem určený účet by měla být zasílána také jeho mzda.     

Při dočasném přidělení k výkonu práce v zahraničí má zaměstnanec samozřejmě nárok na náhradu výdajů souvisejících s cestou do místa zahraničního pracoviště a zpět (§ 152 ZP).

Prokázané cestovní výdaje a výdaje do výše stanovené zákoníkem práce jsou na straně zaměstnavatele daňovým výdajem dle § 24 zákona o daních z příjmů.

Z hlediska pojištění záleží, zda se jedná o zahraniční pracovní cestu v rámci EU nebo do ciziny.  Rovněž je důležité, zda jde o dlouhodobou pracovní cestu, tj. jaká bude skutečná délka jejího nepřetržitého trvání. 

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).