Dobrý den,
uplatňování paušálních výdajů a předmět silniční daně je zapotřebí posuzovat relativně odděleně. Podle § 2 odst. 1 zákona o dani silniční platí, že předmětem silniční daně jsou mj. vozidla používaná k podnikání. Vzhledem k tomu, že jste používala automobil k podnikání, bylo tedy nutné podat přiznání k silniční dani, a to i tehdy, pokud vozidlo není registrováno na IČ nebo pokud nebudete uplatňovat daňové výdaje týkající se provozu vozidla.
Jen si dovolím upozornit, že přiznání k dani silniční je nutné podat vždy do 31. ledna následujícího roku.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
27. 3. 2012 19:34
Dobrý den,
vedu DE, do roku 2010 jsem uplatňovala výdaje ve skutečné výši, jsem přihlášená na FÚ jako poplatník silniční daně. Za rok 2011 bych chtěla uplatnit celkové výdaje paušálem, v loňském DPFO nemám žádné pohledávky, závazky ani zásoby. Jak správně přiznat silniční daň? Musím platit za 2011 nebo lze podat nulové přiznání a vyúčtovat tak zaplacené zálohy zpět nebo nemusím podávat DP k silniční dani? Automobil jsem v průběhu roku 2011 používala i k podnikání, není registrovaný na IČ, a pokud použiji paušální výdaje v DPFO, nebudu uplatňovat žádné výdaje na auto.
Děkuji.