DPP a výpočet podpory v nezaměstnanosti

• (neregistrovaný)

28. 3. 2012 10:17

Dobrý den
    Chtěl bych se zeptat jak je to v případě, že dostávám výpověď od zaměstnavatele  Z HPP k 31.5.2012 a hned mi nabízí DPP od 1.6.2012.      Předpokládám, že na úřad práce se nahlásit nejdu. Jak je to po skončení DPP , který bude trvat měsíc a poté se půjdu nahlásit na úřad práce mám nárok na podporu, když jsem před tím 10let pracoval na HPP, nebo se podpora počítá z předchozího DPP. A dostanu vůbec nějakou podporu, když bude výdělek do 10000 a neplatím tedy S+Z.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 28. 3. 2012 12:56

autorka

Dobrý den,

předně Vás musím upozornit, že pokud zúčtovaná odměna z DPP nepřekročí 10 000 Kč měsíčně, nebude podléhat odvodům sociálního ani zdravotního pojištění. Budete mít jako osoba bez zdanitelných příjmů povinnost hradit si minimální zdravotní pojistné, tj. 1080 Kč měsíčně. Do této kategorie se musíte u příslušné zdravotní pojišťovny přihlásit.

Uchazeč o zaměstnání se může přihlásit do evidence úřadu práce (bude patřit mezi osoby, za které platí pojistné stát), pokud jeho měsíční výdělek z pracovního poměru či dohody nepřesáhne 4000 Kč měsíčně. Podporu v nezaměstnanosti samozřejmě pobírat nesmí.

Uchazeč o zaměstnání musí v souladu s § 41 zákona o zaměstnanosti prokázat, že jeho zaměstnání v posledních dvou letech před zařazením do evidence uchazečů trvalo alespoň 12 měsíců a byl po tuto dobu důchodově pojištěn. Dohoda o provedení práce do 10 000 Kč účast na důchodovém pojištění nezaloží, ale předchozí zaměstnání ano.

Výše podpory v nezaměstnanosti se stanoví procentní sazbou dle zákona o zaměstnanosti z průměrného měsíčního čistého výdělku z posledního ukončeného zaměstnání. Je tedy zřejmé, že při případném sjednání krátkodobé DPP s odměnou do 10 000 Kč nárok na podporu v nezaměstnanosti neztratíte. Musíte ale zvážit, zda Vám sjednaná výše odměny výrazně neovlivní výši pobírané podpory. Předpokládám, že by podpora stanovená z výdělku ze zaměstnání (pokud by zaměstnání bylo posledním pracovním poměrem), byla vzhledem k průměrnému měsíčnímu výdělku vyšší. 

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).