Stroje a státní dotace, PC a odpisy

• (neregistrovaný)

29. 3. 2012 7:17

Dobrý den. prosím, má někdo zkušenost s tímto případem:
    nákoupené stroje v r.2010 za 2,5 mil. PC celkem.Žádost o dotaci nám vyřídili až vr.2011 s tím, že je možné žádat pouze do výše 2 mil. Proto jsme rodělili celou pořizovací cenu na 40% na 042 a 60% na 346. Dotace byla pouze 60% ze 2mil. na 346 mi zbylo  60% z částky,která převyšuje uvedené 2 mil. Teď nevím, jestli ji mohu přičíst k PC stroje a dělat z ní odpisy a jak ji do karty majetku přičíst-navýšení ceny (odpisy provedeny v r.2010 z nižší částky). Mám nárok na odpisy z této částky? Díky za názory,rady!

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 29. 3. 2012 12:43

bez přezdívky

Správný postup je tento:
      Při pořízení se zúčtuje celá PC na 042/321. Majetek se zařadí do užívání 022/042 v celé PC. Po přiznání dotace na pořízení dlouhodobého majetku zúčtujete 346/042 a zároveň snížíte vstupní cenu -022/-042. Ze začátku odepisujete z celé vstupní ceny (účetní i daňové odpisy - 2010) a potom (2011) již odepisujete ze snížené vstupní ceny.

• 29. 3. 2012 13:28

Rop

Tím je řečeno, že postup byl nesprávný.

V současné chvíli je v projednávání interpretace národní účetní rady, která danou věc řeší.

Protože bylo v roce 2010 účtováno chybně je třeba to opravit přes účtování do vlastního kapitálu. Čili těch 60 % co vám tam haprují dozařadit, vypočítat z nich odpisy a ty proúčtovat proti vlastnímu kapitálu.

A pro příště ... dokud není dotace schválená, tak ji nikdy nepredikovat!!!!

• 29. 3. 2012 14:40

Ludmila (neregistrovaný)

Upřesňuji problém:
      nákoupené stroje v r.2010 za 2,5 mil. PC celkem. Žádost o dotaci nám SCHVÁLILI v r. 2010 uhradili až vr.2011 s tím, že bude uplatněno "uznatelných nákladů" ve výši pouze do výše 2 mil. Proto jsme rodělili CELOU pořizovací cenu na 40% na 042 a 60% na 346. Dotace byla pouze 60% ze 2mil. na 346 mi zbylo  60% z částky,která převyšuje uvedené 2 mil. Bohužel, v té době jsem zde nebyla, ale bylo mi řečeno, že MUSELY být na kartu majetku převedeny stroje POUZE v té 40% výši z celkové PC.  Když to pojmu laickou řečí - o těch 60% z částky nad 2mil. navýším PC (musím až do r.2010, když tam byly už odpisy?), nebo mohu přičíst k PC a nechat přepočítat odpisový plán v r.2011?

• 29. 3. 2012 16:28

bez přezdívky

1. Už tam je poznámka od Pavla, že se jedná o hrubou chybu. Na účet 346 se účtuje přiznaná dotace.
      2. Je třeba začít od začátku a potom příslušné rozdíly zúčtovat proti vlastnímu kapitálu.

• 29. 3. 2012 19:34

Rop

Zkrátka a jednoduše na jeden papír si dejte stav jak to vypadat mělo, na druhý papír si dejte stav jako to vypadalo a rozdíly z roku 2010, které se týkají nákladů proúčtujte do nerozděleného výsledku hospodaření a rozdíly týkající se roku 2011 do běžných nákladů toho roku (pokud ho už nemáte uzavřený).

Interpretace NÚR na toto téma bude co nevidět, ale je to jenom potvrzení toho co se v praxi používá ... momentálně to připomínkuje komora daňových poradců.

Jo a abych nezapomněl ... z hlediska daní to samozřejmě musíte provést dle zákona o daních z příjmů ... především záleží na tom, jaké odpisy jste uplatnili. Pokud rovnoměrné, tak tady problém není (nižší sazbu než tu nejvyšší použít můžete). Pokud zrychlené, tak se obávám, že to bude na dodatečné přiznání (protože tam nelze použít nižší odpis). S tím souvisí i to, že daňově dál budete pokračovat jako by v roce 2010 byla pořizovací cena vyšší ... tj. nebude to technické zhodnocení v roce 2011.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).