Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
29. 3. 2012 16:26
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu abych mohl podat daňové přiznání. Na konci roku 2010 jsem koupil byt a ten následně na začátku roku 2011 pronajal do konce roku 2011. Ve smlouvě mám rozdělené částky na platbu nájemného a na platby za energie + služby. Prvního půl roku (6 plateb) nájemník platil vše bez problému, ovšem poté přišel o práci, přestal platit a v listopadu se bez mého vědomí odstěhoval.
Chtěl bych se zeptat, jak mám teď zdanit příjem z pronájmu. Logicky bych počítal takto: od zaplacené částky (např. 100000 Kč) odečtu zálohy na energie a služby za
celý rok
i když byl v bytě jen polovinu roku(např. 50000 Kč). Poté mám čistý příjem z nájmu 50000 Kč, odečtu paušál 30 % čímž dostanu částku 35000 kterou zdaním 15 % a dostanu vlastní daň.
Ovšem na finančním úřadě mi sdělili, že mám dań počítat takto: nájem ze smlouvy x počet měsíců kdy jsem dostal zaplaceno (6 měsíců), od výsledné částky odečíst paušál 30 % a zůstatek vynásobit 15 %. Tento postup je ale nelogický, jelikož jestliže leží byt ve starém domě kde je velká spotřeba plynu nebo si nájemník přetápí a svítí jak zadarmo, může dojít k tomu, že mi sice 6 měsíců zaplatil nájem ale tato částka pokryje sotva spotřebu energii a služeb čímž prakticky v reálu já budu finančně v mínusu ale budu platit daň dle postupu finančního úřadu tzn. jako bych energie nezaplatil.
Která varianta je tedy podle vašeho názoru správná, finančního úřadu nebo logická ?
Děkuju
René Novotný