Dobrý den,
porušení povinností zaměstnavatele vyplývajících ze zákona o specifických zdravotních službách je v souladu s § 30 zákona o inspekci správním deliktem na úseku bezpečnosti práce. Může mu být uložena pokuta až 2000 000 korun. Minimální pokuta stanovena není.
Podle § 41 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen převést zaměstnance na jinou práci:
a) pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dlouhodobě způsobilosti konat dále dosavadní práci,
b) nesmí-li podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, dále konat dosavadní práci pro pracovní úraz, onemocnění nemocí z povolání nebo pro ohrožení touto nemocí, anebo dosáhl-li na pracovišti určeném rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví nejvyšší přípustné expozice.
Výpovědním důvodem ze strany zaměstnavatele je zdravotní nezpůsobilost zaměstnance podle § 52 d nebo e zákoníku práce. Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dle příslušného kalendářního měsíce. Samozřejmě pokud zaměstnavatel nemá pro zaměstnance jinou vhodnou práci a z lékařského posudku plyne, že zaměstnanec je pro vykonávanou práci dlouhodobě zdravotně způsobilý, nesmí takovou práci zaměstnanci přidělit. Jak správně uvádíte, jedná se o překážku na straně zaměstnavatele podle § 208 zákoníku práce.
V opačném případě by mohl zaměstnanec okamžitě zrušit pracovní poměr. Jestliže podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže zaměstnanec dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, může zaměstnanec v souladu s § 56 zákoníku práce okamžitě zrušit pracovní poměr. Za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku.
Ve Vámi uváděném případě se dle mého názoru jedná o překážku v práci na na straně zaměstnavatele již od 16. dubna (pokud plyne ze zdravotního posudku nezpůsobilost k sjednané práci a jinou práci zaměstnavatel skutečně nemá). Situace by ale mohla být řešena i jiným způsobem. Například, že Vám od 16. dubna nařídí čerpání dovolené.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
2. 4. 2012 20:33
Dobrý den. Chci se zeptat. První dotaz: Jaká je minimální a maximální výše pokuty, když zaměstnavatel neprovádí periodické prohlídky zaměstnanců?? (se zaměřením na audiometrii, vyšetření na sluch) Počet periodických prohlídek určuje krajská hygienická stanice. Tak mě zajímá kolik jich minimálně dle zákona zaměstnavatel musí provést? jestli to je např: u kategorie hluku číslo 3 jednou za tři roky, nebo např: jednou za 5 let. Jsem u firmy 4 roky a 3 měsíce a teprve ted mě na ní zaměstnavatel poslal! A to celé čtyři roky pracuji v rizikové kategorii hluku č.3! Zdá se mi, že už mě měl na ně kvůli toho hluku dávno poslat. Na audio vyšetření mi řekli, že ztráta sluchu činí za ty 4 roky přes 20 procent. Lze toto zanedbání periodických prohlídek při této ztrátě sluchu uplatnit jako nemoc z povolání?? Lékař mi řekl, že 20 procent je málo na nemoc z povolání. Ale kdyby se opravdu zjistilo, že byly periodické prohlídky zanedbány mohl bych toto nějak právně uplatnit?
Druhý dotaz: lékař rozhodne, že dál nemohu svou práci vykonávat ze zdravotních důvodů. A nemá už pro mě jinou vhodnou práci, takže podle zákona mě musí nechat do konce pracovního poměru doma na průměrném měsíčním výdělku.(Jde o překážku na straně zaměstnavatele) Příklad: Zaměstnavatel mi dá výpověd 15 dubna. S výpovědní lhůtou bude můj pracovní poměr trvat do 31 června. Mohu už být od 16 dubna doma na průměrném výdělku až do 31 června nebo to platí až ve výpovědní lhůtě tedy až od 1 května do 31 června? Děkuji za odpovědi. Pan Jakub Volf.