Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
3. 4. 2012 18:12
Dobrý den,
jsem částečně invalidní (invalidita I. stupně) a koncem loňského roku se mnou zaměstnavatel ukončil pracovní poměr, spolupracuji s ním a také s jinými pouze na dohodu/y o PP v rozsahu několika měsíců. Zdrav. pojišťovna mi k mému překvapení sdělila, že po ukončení pracovního poměru u ní nemusím platit žádné platby (ani jako OBZP), neboť je za mne jako invalidního platí stát.
Kdy musím již sama hradit zdravotní a soc. pojištění? Je omezena doba, po kterou mohu pracovat pouze na dohodu/y a nebýt v prac. poměru, a zároveň za mne platí stát zdrav. pojištění (trvá-li invalidita)? Je omezena celková výše příjmů na dohodu/y za rok (není-li v nich stanovena hodinová sazba stanovena nebo se liší podle vykonané práce), nad níž musím hradit zdrav. i soc. pojištění sama? Je nějaká horní hranice kolem 59.000,- Kč ročně?
Jakou max. výši příjmů ročně mohu mít pouze na základě dohod o PP? Kdy musím podat daňové přiznání? Když měsíčně vydělám více než 5.000,- Kč? Ale pokud je dohoda uzavřena na několik měsíců a zaměstnavatel mi pošle jednorázovou vyšší platbu? Asi se také musí podat, že?
Děkuji.
Borská