Daňové přiznání, paušál 60%

• (neregistrovaný)

4. 4. 2012 14:57

Dobrý den. Potřebovala bych poradit, ohledně vyplnění formuláře daňového přiznání fyzických osob. Mám problém s FÚ, protože mám poplatníka, který vede účetnictví a zároveň uplatňuje paušální výdaje ve výši 60 %. V příloze č. 1 DP jsem vyplnila ř. 104 - hospodářský výsledek (podle účetnictví). V tabulce E jsem do úprav napsala částku zaplaceného sociálního a zdravotního pojištění, které není daňovým výdajem, pro zvýšení výsledku hospodaření a do tabulky pro snížení výsledku hospodaření jsem napsala částku paušálních výdajů podle § 7 zákona o DP. Tím pádem se mi HV ze str. 1 přílohy č. 1  zvýší o sociální a zdravotní pojištění a sníží o paušální výdaje a pak vznikne daňový základ.  Finanční úřednice mi ale tvrdí, že je to špatně, protože se musí vyplnit řádek 101 a 102 a tím vznikne pak rozdíl na řádku 104 DP. Podle mě se ale do ř. 102 píší výdaje související s příjmy (ale to paušální výdaje nejsou) a fyzická osoba vede účetnictví a proto má hospodářský výsledek. Můžete mi prosím poradit, jak tedy správně daňové přiznání vyplnit, když je tento případ, že se vede účetnictví a uplatňují se výdaje procentem z příjmů? Kam se ty procentuelní výdaje tedy píší? děkuji Moravcová

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 6. 4. 2012 13:40

bez přezdívky

Vážená paní Moravcová,

v případě, kdy poplatník vede účetnictví a zároveň uplatňuje výdaje procentem z příjmů, nevychází se z výsledku hospodaření z účetnictví, který by se uvedl na řádek 104, ale vychází se z evidence příjmů (nikoliv výnosů). Opravdu je tedy nutné na řádku 101 daňového přiznání uvést skutečné příjmy (tj. například i včetně přijatých záloh atp.) a na řádek 102 uvést výdaje vypočtené procentem z příjmů na řádku 101.

Samotný řádek 104 se použije pouze v případě, že vedete účetnictví a neuplatňujete výdaje procentem z příjmů.

Hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).