Zaměstnanec může požádat do 15.2. následujícího roku o provedené ročního zúčtování daně za rok předcházející. Tj. do 15.2.2012 musíte požádat, pokud chcete nechat si provést (a můžete si nechat provést) roční zúčtování daně zaměstnavatelem a zaměstnavatel pak musí toto zúčtování provést (pokud jsou splněny další podmínky stanovené zákonem). Primárně se o to má starat zaměstnanec, neboť zaměstnavatel nemůže vědět, zda zaměstnanec nemá nějaké jiné příjmy a tím pádem žádat nemůže a musí si udělat sám daňové přiznání a někteří zaměstnanci si daňové přiznání dělají sami (např. aby zaměstnavatel nevěděl jakou mají hypotéku).
Takže pokud jste se o to sám nestaral, pak zaměstnavatel nemusí nic. To že to účetní v minulosti sám zasílal byla jenom jeho dobrá vůle a mohl mít s tím více problémů než užitku (např. to že to poslal někomu, kdo mu to bez přečtení podepsal a pak se zjistilo, že si měl podat sám daňové přiznání).
Pokud jste podepsal v roce 2011 prohlášení pak přiznání podávat nemusíte. Ovšem nic z daní vám nevrátí a to by případně mohli. Poslední termín podání daňového přiznání bez sankce je v pondělí.
To, že daně za zaměstnance řeší zaměstnavatel není pravda. Každý občan si musí své daně řešit sám, a české právo mu to ulehčilo v tom, že za některé to řeší zaměstnavatel. V zahraničí tato možnost dávána není.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
6. 4. 2012 15:44
Pracuji u jedné firmy, jiné příjmy nemám. Tato firma mi začátkem každého roku poslala k vyplnění a podepsání "Prohlášení poplatníka daně z příjmu fyz. osob ze závislé činnoti...", ale tak se nestalo letošního roku. V současné době jsem osmý měsíc v pracovní neschopnosti. Účetní této firmy na můj dotaz, proč mi ještě nezaslala tento tiskopis mi sdělila, že jsem ji o vyučtování daně nepožádala. Podotýkám, nikdy jsem ani já ani jiný zaměstnanec o to nežádal. Účetní mi dnes řekla, že mi pošle potvrzení o příjmech a že si prohlášení musím podat sama. Můžete mi sdělit, zda je toto podání povinnosti zaměstnavatele nebo zaměstnance? Děkuji.