Dobrý den,
při souběhu nároků na stejnou dávku z více pojištění se stanoví ze všech pojištění jedna dávka, která se vypočte ze všech vyměřovacích základů. Samozřejmě musíte splňovat podmínky pro nárok na mateřskou z obou Vašich pojištění, tj. 270 dnů důchodového pojištění v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou ze zaměstnání a u OSVČ současně alespoň 180 dnů v posledním roce. Vyměřovacím základem ze zaměstnání je hrubá mzda, tj. 26 000 Kč a měsíční částka nemocenského (315 Kč) odpovídá vyměřovacímu základu z výdělečné činnosti ve výši 13 696 Kč. Celkem tedy činí vyměřovací základ 39 696 Kč. Mateřskou si lehce vypočítáte dosazením vyměřovacího základu do kalkulátoru, například zde: Kalkulátor mateřská.
Upozorňuji, že pokud budete čerpat dávky z obou pojištění, nesmíte v zaměstnání pracovat a ani osobně podnikat. Podnikatelská činnosti by měla být přerušena nebo vykonávána jinou osobou. Řada podnikatelek ve Vaší situaci čerpá dávku jen ze zaměstnání a zachová si tím možnost podnikání.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
12. 4. 2012 9:15
Dobrý den,
prosím o radu ohledně vyplácení dávek mateřské dovolené. Termín porodu mám 30.8.2012. Jsem zaměstnaná na plný úvazek,můj měsíční hrubý příjem číní 26 000,-Kč hrubého. Zároveň také podnikám a splňuji podmínky pro vyplácení dávky pro OSVČ - měsíční platba nemocenského je 315,-Kč. Můžete mi prosím sdělit jakou budu mít výši dávky na mateřské dovolené a zda se tedy dá čerpat z obou příjmů zároveň.
Moc děkuji
S pozdravem
Mazurová Soňa