Mateřská dovolená - dávky

• (neregistrovaný)

12. 4. 2012 9:15

Dobrý den,
    prosím o radu ohledně vyplácení dávek mateřské dovolené. Termín porodu mám 30.8.2012. Jsem zaměstnaná na plný úvazek,můj měsíční hrubý příjem číní 26 000,-Kč hrubého. Zároveň také podnikám a splňuji podmínky pro vyplácení dávky pro OSVČ - měsíční platba nemocenského je 315,-Kč. Můžete mi prosím sdělit jakou budu mít výši dávky na mateřské dovolené a zda se tedy dá čerpat z obou příjmů zároveň.

Moc děkuji

S pozdravem

Mazurová Soňa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 4. 2012 18:01

autorka

Dobrý den,

při souběhu nároků na stejnou dávku z více pojištění se stanoví ze všech pojištění jedna dávka, která se vypočte ze všech vyměřovacích základů. Samozřejmě musíte splňovat podmínky pro nárok na mateřskou z obou Vašich pojištění, tj. 270 dnů důchodového pojištění v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou ze zaměstnání a u OSVČ současně alespoň 180 dnů v posledním roce. Vyměřovacím základem ze zaměstnání je hrubá mzda, tj. 26 000 Kč a měsíční částka nemocenského (315 Kč) odpovídá vyměřovacímu základu z výdělečné činnosti ve výši 13 696 Kč.  Celkem tedy činí vyměřovací základ 39 696 Kč. Mateřskou si lehce vypočítáte dosazením vyměřovacího základu do kalkulátoru, například zde: Kalkulátor mateřská.

Upozorňuji, že pokud budete čerpat dávky z obou pojištění, nesmíte v zaměstnání pracovat a ani osobně podnikat. Podnikatelská činnosti by měla být přerušena nebo vykonávána jinou osobou. Řada podnikatelek ve Vaší situaci čerpá dávku jen ze zaměstnání a zachová si tím možnost podnikání. 

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).