Dobrý den,
při souběhu nároků na stejnou dávku z více pojištění se stanoví ze všech pojištění jedna dávka, která se vypočte ze všech vyměřovacích základů. Samozřejmě musíte splňovat podmínky pro nárok na mateřskou z obou Vašich pojištění, tj. 270 dnů důchodového pojištění v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou ze zaměstnání a u OSVČ současně alespoň 180 dnů v posledním roce. Vyměřovacím základem ze zaměstnání je hrubá mzda, tj. 26 000 Kč a měsíční částka nemocenského (315 Kč) odpovídá vyměřovacímu základu z výdělečné činnosti ve výši 13 696 Kč. Celkem tedy činí vyměřovací základ 39 696 Kč. Mateřskou si lehce vypočítáte dosazením vyměřovacího základu do kalkulátoru, například zde: Kalkulátor mateřská.
Upozorňuji, že pokud budete čerpat dávky z obou pojištění, nesmíte v zaměstnání pracovat a ani osobně podnikat. Podnikatelská činnosti by měla být přerušena nebo vykonávána jinou osobou. Řada podnikatelek ve Vaší situaci čerpá dávku jen ze zaměstnání a zachová si tím možnost podnikání.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
Venkovské obchody budou moci získat od státu až 130 tisíc korun, startuje další výzva
12. 4. 2012 9:15
Dobrý den,
prosím o radu ohledně vyplácení dávek mateřské dovolené. Termín porodu mám 30.8.2012. Jsem zaměstnaná na plný úvazek,můj měsíční hrubý příjem číní 26 000,-Kč hrubého. Zároveň také podnikám a splňuji podmínky pro vyplácení dávky pro OSVČ - měsíční platba nemocenského je 315,-Kč. Můžete mi prosím sdělit jakou budu mít výši dávky na mateřské dovolené a zda se tedy dá čerpat z obou příjmů zároveň.
Moc děkuji
S pozdravem
Mazurová Soňa