Výpověď na rodičovské dovolené

• (neregistrovaný)

18. 4. 2012 21:14

Dobrý den paní Kučerová,
    prosím opětovně o radu. Nedávno (5.3.) jsem se na vás obrátila s problémem se zaměstanavatelem, který mi odmítal proplatit celou řádnou dovolenou po ukončení mateřské. Vše nakonec dopado dobře a můj nárok s omluvou uznali. Dnes jsme však přebrala na poště obálku od zaměstnavatele s modrým pruhem a uvnitř našla výpověď k 10.4.2012.Mateřská dovolená mi skončila 9.4.2012 od 10.4. jsem požádala o čerpání řádné dovolené jedná se o 31 dní čili do 24.5..pro svého zaměstnavatele tudíž nastupuji na rodičovskou dovolenou od 25.5.2012 do 1.11.2014 což jsem také podepsala. Udělala jsem tímto podpisem chybu a mohou mě skutečně nyní propustit. Výpoveď je na základě ustanovení  §52.c)zákona č. 262/2006 Sb zákoníku práce(cituji z výpovědi) zároveň přiložili rozhodnutí zaměstnavatele o org změnách kde 31.3.2011 místo zrušili...nikdo mne však o tom oficiálně do teď neinformoval nic jsem nepodepsla. Já se domnívám, že i když čerpá dovolenou ( kterou v podstatě nečerpám,ale bude mi proplacena) nemohou mě v žádené případě propustit a výpověď nepodepíši. Samotná výpoveď má nekolik bodu v bodě 3 píší, že pracovní poměr skončí uplynutím výpověd. doby, která činí 2 měsíce a počala běžet dnem doručení výpovědi. V bodě 4 mi uznávají 3.měsíční odstupné a hned v následujícím bodě 4 je doslavně řečeno, že nabíva platnost dnem podpisu smluvních stran. Mylím, že mě propustit nemoho a že i když "čerpám dovolenou" pro sociálu jsem na rodičovské od 10.4.2012 a tudíž v ochráné lhůtě a do 1.11.2014 mě nemohou propustit, pokud firma neskončí jako taková.
    Výpověď je podle mého neplatná a budu písemnou formou žádat o její zrušení. Můžete mi prosím poradit jakou formou dopis formulovat a případně jak se bránit.
    Děkuji a přeji pekný den

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 4. 2012 6:17

autorka

Dobrý den, paní Heleno,

zaměstnavatel Vám bohužel v době čerpání řádné dovolené výpověď dát může, ochranná lhůta se na Vás nevztahuje. V tuto dobu nejste na rodičovské dovolené, i když čerpáte rodičovský příspěvek (rodičovský příspěvek je sociální dávka, rodičovská dovolená se poskytuje jako překážka v práci dle zákoníku práce). Řádnou dovolenou skutečně čerpáte, s výjimkou dovolené po skončení zaměstnání se žádná dovolená neproplácí.

Výpověď platná je, nejde o organizační změny jako celek, ale mohlo jít o zrušení pouze vašeho konkrétního pracovního místa. Problém by byl, kdyby na toto pracovní místo následně přijali někoho jiného. Samozřejmě by se v takovém případě nejednalo o nadbytečné pracovní místo.

Výpovědní doba v době čerpání rodičovské dovolené neběží. Zaměstnavatel Vám po ukončení rodičovské dovolené za zbývající výpovědní dobu vyplatí náhradu mzdy spolu s odstupným. Výpověď jistě není příjemná - na druhou stranu, pokud byste o čerpání dovolené bezprostředně po mateřské dovolené nepožádala, pravděpodobně by Vám zaměstnavatel stejně dal po skončení rodičovské dovolené výpověď (je-li Vaše pracovní místo skutečně nadbytečné). Máte alespoň dostatek času promyslet co dál, případně na hledání nového pracovního místa.   

Dagmar Kučerová  ::)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).