Dobrý den,
k uzavření smluvního vztahu pro daný typ činnosti dojde i v případě uzavření ústní smlouvy nebo při použití jiných prostředků, např. formou potvrzené objednávky, přímo písemná forma se v daném případě nevyžaduje. Pro přesné vymezení Vašich vzájemných práv a povinností lze však určitě doporučit uzavření smlouvy v písemné podobě.
Pro danou činnost půjde zřejmě o kombinaci několika smluvních typů, které budou včleněny do jedné smlouvy. S ohledem na zřejmou individualitu Vašich případů lze více než doporučit nechat si zpracovat návrh takové smlouvy některou z právních kanceláří (předpokládám, že obecný vzor pro takto specifický případ není ani nikde "ke stažení" k dispozici).
Tento vzor může mít i formu tzv. "formulářové smlouvy" s odkazem na všeobecné obchodní podmínky, kdy samotná smlouva obsahovat pouze základní podmínky spolupráce, např. identifikace stran, místo dodávky, co bude v rámci akce z Vaší strany dodáno, cenu a platební podmínky. Veškeré ostatní podrobnější podmínky, které se pro všechny akce budou opakovat, např. storno podmínky, smluvní pokuty, následky nedodání, odstoupení od smlouvy, soud pro rozhodování sporů apod. budou obsaženy ve Vašich všeobecných smluvních podmínkách, na které bude hlavní smlouva odkazovat. Tímto způsobem lze zpracovaný vzor používat i opakovaně a podstatně lépe tak zajistíte větší jistotu Vašich práv při realizaci akcí.
S pozdravem
Petr Čížek
ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
18. 4. 2012 21:30
Dobrý den,
jsem OSVČ (živnost volná) a chci pořádat různé společenské akce (firemní večírky). Zákazník mě tedy osloví s tím, že chce uspořádat firemní večírek. Já tedy vše zajistím - čili seženu prostory pro konání akce, objednám výzdobu a objednám DJe. Vše těmto "pomocníkům" zaplatím a sám vystavím fakturu dané osobě, která si ode mě samotnou organizaci večírku objednala.
Jenže jakmile si ode mne někdo tuto organizaci objedná, tak se musí nějak "zavázat" - je v tomto případě ideální tedy uzavírat "smlouvu o dílo" vč. zálohy, nebo nějakou jinou smlouvou si pojistit platební morálku zákazníka?
Pakliže je nejlepším řešením ta smlouva o dílo, pak je lepší ji nechat sestavit odborníky (mám však obavy z příliš vysoké částky za sepsání), nebo bude stačit "poupravit" nějaký vzor? Či jaké nezbytnosti v mém případě musí tato smlouva o dílo obsahovat?
Děkuji velice za rady
S pozdravem
Jan Chv.