a) plátci DPH - jedná se o poskytnutí služby dle § 9 odst. 1 ... čili fakturujete bez DPH ... částku za službu uvádíte do řádku 26 ... a podáváte souhrnné hlášení
b) neplátci DPH - poskytnutím této služby se neplátce stává plátcem DPH (nebo alespoň osobou identifikovanou k dani) a postupuje se naprosto stejně jako v bodě a) ... jenom ho k tomu hold musíte dotlačit aby vám poskytnul DIČ (tj. zaregistroval se).
Jakozto distributor elektroniky to resime denne.
Platci -> bez DPH, zapsat do prislusne kolonky priznani a podat spolu s priznanim souhrnne hlaseni s rozpisem dokladu do jinych zemi EU
Neplatci -> Standartni doklad, uplne stejny jako pri fakturaci tuzemske firme - jen asi treba v anglictine - vcetne ceske DPH.
Text na fakturách,u nichž je uplatňováno osvobození od DPH z titulu dodání zboží do jiného členského státu EU, není nijak závazně právně stanoven. Osobně doporučuji na faktury např. uvést něco v tom smyslu, že se "jedná o dodání zboží plátcem DPH v ČR osobě registrované k dani v jiném členském státě EU,které je osvobozeno od DPH za podmínek ust. §64 odst. 1 zákona č.235/2004 Sb.,o dani z přidané hodnoty, v platném znění". Myslím, že kromě našich FÚ by to mohlo stačit i slovenským finančákům. Přesto doporučuji dohodnout se slovenskými odběrateli, jaký text potřebují pro účely slovenských FÚ.
> Dobrý den,
> mohla bych ještě poprosit o upřesnění. Jsme taky plátci DPH a potřebuji vystavit fakturu na Slovensko. Budu tedy vystavovat bez DPH. Zajímalo by mě, jaký text se ještě musí na fakturu uvést, když není vyčísleno DPH?
> Nemůžu to nikde najít.
> Děkuji za odpověď.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
25. 4. 2012 12:36
Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH. Budu vystavovat faktury do Německa za službu - vypracování technických výkresů. Jedna faktura bude pro plátce DPH, jedna pro neplátce. Já v Německu nejsem k dani registrována. Jak to bude s DPH na mnou vystavovaných fakturách? Děkuji za odpověď.