Kým vám to bylo probůh řečeno?
Mezi hlavní a vedlejší činností se dá přecházet kdykoliv ... jenom červen budete mít celý hlavní, protože se vždy posuzuje celý měsíc ... od července budete mít podnikání vedlejší činnost a tudíž nemusíte platit zálohy v minimální výši, ale dle skutečného výpočtu ... na to je nejlepší se domluvit přímo na sociálce a na zdravotní pojišťovně - stejně jim tam musíte tu změnu nahlásit ... do 8mi dnů od přiznání důchodu.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Strop cen benzinu a nafty výrazně klesl
Změny v důchodech přinesou nové valorizace a příplatky za vyšší věk
Šíří se mimořádně věrohodný podvod s přeplatky od pojišťovny
Sociálka nabízí konkrétní příklady z praxe, které pomohou s novým hlášením
Blanku vábí hedvábí. Po nemoci našla nový směr a teď jeho kouzlo předává dál
Maximální ceny pohonných hmot ve čtvrtek klesnou, určilo ministerstvo
7. 5. 2012 22:18
Dobrý den,
od 13.6.2012 mi byl přiznán ( předčasný ) starobní důchod. Jsem doposud OSVČ ( hlavní činnost ) a bylo mi řečeno, že v průběhu kalendářního roku nemohu "jednoduše" přejít na důchod a zároveň vykonávat výdělečnou činnost byť s omezením. Prý se na ČSSZ posuzuje vždy celý rok, a tudíž je třeba přerušit živnost a začít podnikat až od ledna 2013.
Můj dotaz proto zní, zda je výše uvedené skutečně pravda a od 13.6.2012 do 31.12.2012 již nemohu pokračovat ve výdělečné činnosti aniž by byl jakýkoliv postih. Případně kdyby se změnila od 13.6. ( ev. 1.7. ) činnost hlavní na vedlejší, bylo by možné jak pobírat důchod, tak být výdělečně činný?
Vělice děkuji za odpověď.