Podnikání před a po přiznání předčasného důchodu

• (neregistrovaný)

7. 5. 2012 22:18

Dobrý den,

od 13.6.2012 mi byl přiznán ( předčasný ) starobní důchod. Jsem doposud OSVČ ( hlavní činnost )  a bylo mi řečeno, že v průběhu kalendářního roku nemohu "jednoduše" přejít na důchod a zároveň vykonávat výdělečnou činnost byť s omezením. Prý se na ČSSZ posuzuje  vždy celý rok, a tudíž je třeba přerušit živnost a začít podnikat až od ledna 2013.
    Můj dotaz proto zní, zda je výše uvedené skutečně pravda a od 13.6.2012 do 31.12.2012 již nemohu pokračovat ve výdělečné činnosti aniž by byl jakýkoliv postih. Případně kdyby se změnila od 13.6. ( ev. 1.7. ) činnost hlavní na vedlejší, bylo by možné jak pobírat důchod, tak být výdělečně činný?
    Vělice děkuji za odpověď.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 8. 5. 2012 10:34

Rop

Kým vám to bylo probůh řečeno?

Mezi hlavní a vedlejší činností se dá přecházet kdykoliv ... jenom červen budete mít celý hlavní, protože se vždy posuzuje celý měsíc ... od července budete mít podnikání vedlejší činnost a tudíž nemusíte platit zálohy v minimální výši, ale dle skutečného výpočtu ... na to je nejlepší se domluvit přímo na sociálce a na zdravotní pojišťovně - stejně jim tam musíte tu změnu nahlásit ... do 8mi dnů od přiznání důchodu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).