Relevance částečné úhrady zálohové faktury a přiznání závazku

• (neregistrovaný)

10. 5. 2012 12:53

DObrý den, měl bych obecný dotaz ke konkrétní věci, která se týká mé firmy, která se dostal ado sporu s bývalým dodavatelem technologií. Nebudu zatěžovat detaily, ale jde mi o nějakéí stanovisko/názor.

V rámci prvního/nalézacího sporu nás bývalý doadvatel (upozorňiji, že neexistuje žádná smlouva) respektive násupnický subjekt fyzické osoby se kterým jsme spolupracovali na bázi "ústní dohody" (nepodařilo semi smlouvu z nich dostat, ale naše závislot na systémech byla obrovská a z toho vyplívala i má tolerance). Jenže nástupnický subjekt SRO si bez jakékoli dohody a znova urgované smlouvy vyfakturoval služby za 1/2 roku, které jsem odmítl zaplatit z důvodu neexistence smlouvy a nějakých garancí. Jde o to, že protistrana šikanózně, což už potvrdil i soud na nás podala návrh na insolvenci s tím, že své pohledávky vykazuje za fyzickou osobu z minulého období a v té samé osobě jako jednatel z právnické osoby. U obou proběhli částečné úhrady u fyzické osoby řešíme pouze rozsah služeb a jeí kvalitu, ale smluvní vztah nepopíráme, ale u právnické osoby došlo omylem k částěné úhradě faktury na 230 tis. ve výši 10700 Kč. Toto protistrana uvádí jako potvrzení závazku, jenže to podstatné je, že to není faktura, ale faktura zálohová i přesto ji protistrana uvádí v důkazech jako fakturu. Můj dotaz zní, jakou relevanci má v tomto případě zálohová faktura ? Ještě doplním, že na tu částečnou platbu 10700 Kč jsme do dne neobdrželi vyúčtovací doklad !!  Dle mého částeční úhrada zálohové faktury bez vyúčtování platby není uznání závazku a tudíž nemají legitimní ohledávku na podání návrhu, je to tak ?  Děkuji mmoc za názor.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 10. 5. 2012 16:23

Rop

Pokud neprokážete omyl, tak se obávám, že to je uznání závazku.

To že k tomu nemáte daňový doklad o přijaté platbě nic neznamená. To je pouze doklad o odvodu (možnosti odpočtu) DPH. To že vám to někdo nevyfakturoval je to samé. Závazky nevznikají vystavením faktury. Tady jde o to prokázat, že on nevykonal ... což se prokazuje špatně, když jste mu zaplatili.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).