No vzhledem k tomu že se jedná o investiční dotaci, tak v DE její příjem nebude daňově uznatelným příjmem. V podvojném účetnictví taky nechcete účtovat na výnosový účet.
Čili - účto:
Dodavatelské faktury 042/321
Proplacení způsobilé části pořizovací ceny z dotace 346/042
Okamžik nespochybnitelného nároku na dotaci 378/346
Příjem dotace 221/378
Zařazení majetku 021/042 (samozřejmě v ceně po dotaci) - účtujeme na 021 - tedy pokud to je skutečně technické zhodnocení nemovitosti a není to vybavení kanceláře.
A pak již klasicky měsíčně odepisovat na dobu nájemní smlouvy maximálně 551/081 - daňové odpisy dle zákona (pokud tedy máte svolení s odepisováním od vlastníka). A pokud tedy vstupní cena bude vyšší než 40 000 Kč.
A v daňové evidenci z toho všeho máte jenom příjem dotace a to jde na snížení ceny pořizovaného majetku ... čili je to nedaňový příjem. Jenom zařadíte technické zhodnocení a postupujete dle zákona - tedy s daňovými odpisy.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
14. 5. 2012 13:11
Dobrý den,
prosím o radu. Jsem v nájmu a žádám o dotaci na výstavbu kanceláře - tedy zhodnotím cizí majetek. Jak v tomto případě postupovat v DE a zajímalo by mě to i v případě vedení účetnictví. 1 bude dotace a pak výstavba - je to účelová dotace...
účto: přijetí dotace 346/042
Celá pořizovací cena 042/321
do užívání 022/042 (v ceně po odečtení dotace???) Bude tady ještě nějaký interní doklad?
Případné odpisy (cena - odpisy) nad 40.tis.?
Je to tak??? A jak v DE? Někde jsem četla, že dotace jdou do ostatních příjmů a paní z JMK mi řekla, že nejsou příjmem!??? Vím jen, že nejdou do DzP a že se jimi sníží daň. uznatelné výdaje /náklady/...