Tak to je pěkné. To by mě zajímalo, zda si tu svou vydanou fakturu dal do evidence, nebo ne.
Každopádně napíšu jak by to mělo být správně:
Pronajímatel:
a) zaplatí za opravu 82 069,20 Kč + DPH 16 413,80 Kč - opravu dá jako daňový výdej a DPH si uplatní
b) dostane plnění od pojišťovny - dá si to jako daňový příjem
c) pokud dostane méně než je cena bez DPH za opravu (tzn. spoluúčast), tak vám to nafakturuje jako náhradu škody bez DPH - bude to jeho daňový příjem
- čili pronajímatel skončí na nule. Opravu mu zaplatí pojišťovna případně vy doplatíte zbytek, DPH dostane zpět od státu.
Nájemce (vy):
přijde vám faktura na náhradu škody (spoluúčast) a tu zaúčtujete 548/321
Rozumné zaúčtování toho vašeho postupu nevidím. A uplatnění nároku na odpočet už vůbec ne.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
29. 5. 2012 11:28
Dobrý den,
máme od FO pronajaté vozidlo, toto bylo v roce 2011 havarováno. FO nám přefakturovla opravu vozu ve výši 82069,20Kč DPH 16413,80 - jenže tato škoda byla FO uhrazena z havarijního pojištění - my jsme hradili přes BÚ pouze DPH. Chci se jen zeptat - máme na toto DPH nárok - jako odpočet? Já si myslím, že ne. Ale účetní, která pracovala před mým nástupem si DPH nárokovala.
Jak mám pak zaúčtovat pouze úhradu DPH - je mi jasné, že náklad nevím jen jaký účet. Děkuji mockrát a pěkný den. (máme odklad, tak to snad stihnu ještě opravit)