Příjmy ze sdružení v přiznání k dani z příjmů

• (neregistrovaný)

29. 5. 2012 14:42

Dobrý den, jsem fyzická osoba a kromě svého podnikání jsem i členem sdružení fyzických osob. V daňovém přiznání jsem vždy v příloze 1 uváděla v řádcích 101, 102 a 104 údaje týkající se pouze své činnosti, u které vedu podvojné účetnictví a jejíž rozvahu a výsledovku přikládám k přiznání. Svůj podíl na výsledku hospodaření sdružení jsem uváděla v řádku 112. Nyní mi nová úřednice na finančním úřadu sdělila, že v mém případě nemám řádek 101 a 102 obsazovat vůbec a do řádku 104 udat  součet výsledku hospodaření mé firmy i podílu ve sdružení. Současně mám sloučit i údaje o obratu v oddílu A přílohy.  Je-li to tak správně, je potřeba také upravit výkaz zisku a ztráty? Svůj podíl na výsledku hospodaření sdružení jsem pro nedostatek informací na všech frontách uváděla jako mimořádný výsledek hospodaření. Děkuji za odpověď, mám za to, že každý měl toto téma různé názory.
    S pozdravem Růžena Smolíková
    P.S. Je třeba sloučit v příloze i odpisy?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 5. 2012 10:49

bez přezdívky

Dobrý den paní Smolíková,

v případě, že poplatník vede účetnictví, pak skutečně nevyplňuje řádky č. 101 a 102 přílohy č. 1 daňového přiznání, ale výsledek hospodaření z účetnictví vyplní na řádek č. 104, přičemž jej v dalších řádcíh upravuje na dílčí základ daně z příjmů.

Ve Vašem případě na řádku 104 uvedete jak Váš "samostatný" výsledek hodpodaření, tak podíl na výsledku hospodaření sdružení.

V praxi se to většinou řeší tak, že pověřený účastník sdružení, který vede účetnictví, na konci roku vyčíslí Váš podíl na výnosech a nákladech a tyto výnosy a náklady jsou poté "přeneseny" do Vašeho účetnictví (nikoliv nutně jako mimořádný výsledek hospodaření).

Co se týče odpisů, tam uvádějte pouze daňové odpisy k majetku, u kterého je Vy uplatňujete.

Řádek 112 se v příloze č. 1 daňového přiznání používá pouze pro zachycení podílu společníka veřejné obchodní společnosti a/nebo komplementáře komanditní společnosti na základu daně příslušné společnosti.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).