Re: Převod živnosti na syna
Že se nebude nic naráz "převádět", ale syn si založí svojí živnost, jednotlivé smlouvy s odběrateli - každou zvlášť - nevím, jak je máte konkrétně nastavené, ale např. on uzavře a vy ukončíte - to se vám taky asi nepovede ze dne na den, prodáte mu zásoby pokud máte za obvyklou cenu. A až to pojede všechno na něj, tak vy přerušíte nebo ukončíte.
Smlouvy jsou na dobu určitou,asi to nebude tak jednoduché s výpovědí.Myslela jsem,že je nějaká možnost, když je to pokračování firmy, jen provozovatel by byl syn.Možnost,že by si syn založil živnost,já ji přerušila nebo zrušila a on převzal a pokračoval,asi není? Místo podnikání by se neměnilo, bydlíme tam oba.
Nejspíš si špatně rozumíme.V případě "utlumování" by se pravděpodobně platily smlouvy 2x,jednou syn nové a já stávající. Vím,že podle živnostenského zákona §10 odst.6. nelze živnost převést na jinou osobu. Jen jsem myslela,že existuje možnost, aby syn pokračoval s provozováním již na svoje živnostenské oprávnění,ne na moje..To by nejspíš také šlo,ale asi až v případě úmrtí.
Mám pro to své osobní důvody.
Asi to není tak jednoduché,ale nejde mu třeba firmu prodat - viz obch.zákoník
Díl III: Smlouva o prodeji podniku
§ 476 Základní ustanovení
(1) Smlouvou o prodeji podniku se prodávající zavazuje odevzdat kupujícímu podnik a převést na něj vlastnické právo k podniku a kupující se zavazuje převzít závazky prodávajícího související s podnikem a zaplatit kupní cenu.
Re:Převod živnosti na syna-prodej závodu
Ustanovení o prodeji závodu naleznete v § 2175 - § 2183 NOZ
http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89
Zvažte sama, zda je zrovna prodej závodu pro převod živnosti, jak si představujete, vhodný
Citace z níže uvedeného článku
" NOZ neobsahuje definici pojmu „převod podnikatelské činnosti“, je však zřejmé, že podnikatelská činnost jako taková, resp. oprávnění k jejímu výkonu je samo o sobě nepřevoditelné[5]. Převáděny vždy budou hmotné a nehmotné složky podnikání. "
http://www.epravo.cz/top/clanky/je-treba-souhlasu-pronajimatele-pri-prevodu-obchodniho-zavodu-94175.html?mail
V každém případě doporučuji konzultaci s právníkem a daňovým poradcem, kteří se touto problematikou zabývají.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
Kdo bude mít v roce 2026 nárok na předčasný důchod?
Ten umí to a ten zas tohle. Připomeňte si příběhy šikovných podnikatelů za rok 2025
10 nejvtipnějších vánočních reklam všech dob
Situace, kdy nemusí OSVČ platit zálohy na sociální pojištění
19. 3. 2015 21:24
Dobrý den, prosím o radu. Jsem zaměstnaná + OSVČ vedlejší v oblasti veřejných telekomunikačních služeb. Syna zaměstnávám na DPP. Chtěla bych,aby si provozování živnosti převzal on,neboť v práci končí. Jakým způsobem to lze provést?