Dobrý den,
toto je opravdu velmi široký dotaz.
Předně považuji za nutné zdůraznit obecnou zásadu, že jako český plátce DPH si můžete uplatnit nárok na odpočet pouze "české" daně z přidané hodnoty. Pokud tedy máte pouze registraci v České republice a slovenský dodavatel vůči Vám uplatní slovenskou daň z přidané hodnoty, v rámci českého daňového přiznání si odpočet této daně uplatnit nemůžete. Tato zásada se bude týkat zmíněného poplatku za pronájem místa a nákupu dodatečných surovin. Ty Vám budou dodány včetně slovenské daně z přidané hodnoty, neboť nesplníte podmínku osvobození od slovenské DPH - suroviny nebudou přepraveny mimo území Slovenské republiky.
Jinak z kontextu předpokládám, že ve Vašem případě se nebude jednat o dodání (prodej) zboží - míchaných nápojů, ale o poskytnutí služby. Domnívám se, že místem plnění této služby bude Slovenská republika, a to v souladu s ustanovením § 10c odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů. Z tohoto důvodu tedy doporučuji nahlédnout do slovenské právní úpravy, zejména z důvodu toho, aby Vám nevznikla na Slovensku registrační povinnost. Řešením Vaší situace by bylo také to, pokud byste celkovou hodnotu Vaší služby fakturoval slovenskému plátci (například organizátorovi akce), který by míchané nápoje prodával svým jménem.
Přeji Vám hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
19. 6. 2012 15:30
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat na prodej míchaných nápojů na akci v Bratislavě (SK). Jsem OSVČ a plátce DPH. Poplatek za pronájem místa budu evidovat bez DPH, pokud organizátor bude mít platný VAT kód a nebude uvedeno na faktuře. V opačném případě budu evidovat náklad včetně DPH a DPH si uplatním po přepočtu EU na Kč. Vlastní prodej neplátcům DPH (návštěvníci) budu prodávat s DPH, které po přepočtu EU na Kč odvedu v ČR. Kurz pro přepočet EU na Kč bude denní i když se bude jednat o 3denní akci nebo se použije jiný kurz, jaký. Na Slovensko povezu potřebné suroviny, včetně alkoholu. Pro případnou kontrolu celní správy bude postačovat dodací list a faktura nákupu nebo potřebuji jiné dokumenty. Pokud zásoby nebudou postačovat, při nákupu dalších surovin v SK za EU mám upozornit prodejce, že jsem plátce DPH a mám VAT kód a že požaduji nákup bez DPH, nebo nechat s DPH, provést přepočet na Kč a DPH uplatnit v Kč. Na co bych ještě neměl opomenout při prodeji. Jaké řádky Hlášení DPH použiji.
Děkuji