Tak v první řadě je nutné mít nový nápoj schválen ... což dělá tuším Státní zemědělská a potravinářská inspekce ...
No a druhá věc je stát se plátcem spotřební daně ... bude pod stálou kontrolou celních orgánů a bude muset mít zřízen celní sklad a za ten celní sklad bude muset složit jistotu. Místně příslušný celní úřad si toho samozřejmě navymýšlí ještě mnohem víc.
No a to už vůbec nemluvím o tom, co bude chtít stavební úřad, aby povolil užívání stavby jako výrobnu alkoholu ...
No a až tyhle tři věci bude mít v cajku, tak se můžeme bavit dál :-)
Děkuji za odpověď, jen ještě dodám, že co se týče mě, tak pokud by se to rozjelo, tak v budoucnu pod stejnou značkou produkovat i nealko (ale to je nyní asi nepodstatné).
Napsal jste mi sice tedy co se tak asi bude dít, ale rozhodně potřebuji hodně bližších informací, čili:
1)schválení nápoje: osobně si asi zajedu na SZPI do Tábora a na vše se důkladně zeptám
2)spotřební daň si také vyzjistím sám
3)s tou celní správou to tedy nějak nechápu a už vůbec nechápu ten celní sklad, když hodně dlouhou dobu by nápoj vyráběl doma, jelikož než by se vůbec třeba uchytil (prodával) a než bychom sehnali investory na továrnu, trvalo by to dlouho, takže jak to myslíte s tím skladem ?
4)stavební úřad by se pak jistě vyřešil - pokud by byl nápoj schválen, už by se prodával apod., měli bychom investora na továrnu, tak si myslím, že by problém nebyl
Nicméně souhlasíte s tím, že je škoda se do toho nepustit a nezkusit to ? Ten ''chlast'' mi fakt chutná a myslím, že by opravdu byla škoda do toho nejít. Vím, že to bude asi spousta řešení, behání, papírování, domlouvání, problémy.... ale nakonec ? .... Když je produkt dobrý, zákazníky si najde vždy ;)
Pokud bude vyrábět alkohol doma tak to je problém a prostě vyrábět nebude.
Cituji z § 3 odst. 1 písm. g) zákona o spotřebních daních:
daňovým skladem prostorově ohraničené místo na daňovém území České republiky, ve kterém provozovatel daňového skladu za podmínek stanovených tímto zákonem vybrané výrobky vyrábí, zpracovává, skladuje, přijímá nebo odesílá, pokud tento zákon nestanoví jinak (§ 59, 78, 89 a 99), přičemž hranice takového místa nesmějí být přerušeny s výjimkou případu, kdy tímto místem prochází veřejná komunikace; celní ředitelství může stanovit, že určité objekty a plochy tohoto místa nejsou jeho součástí,
Proto tvrdím, že vyrábět alkohol není žádná sranda
Mimochodem taky musí být plátce DPH.
Je jedno jestli to je PREOL, Božkov nebo domácí výroba pro všechno platí stejné podmínky. Jediné co je trochu jinak je pěstitelské pálení, ale i tam se platí spotřební daň (ovšem platí jí provozovatel palírny, nikoliv ten co si to nechá vypálit).
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
Pozor na sváteční nákupy, v tyto dny budou obchody zavřené
9. 7. 2012 12:32
Zdravím vás přátelé,
nejprve popíši situaci a proč sem vůbec píši. Můj blízký kamarád se rozhodl, že si vytvoří vlastní alkoholický nápoj (z kategorie destilátů - likér) ze směsi bylinek apod. Recept mi samozřejmě neřekl, vždy mi dá jen ochutnat, jak postoupil a musím říci, že už chutná hodně dobře (dokonce mi chutná více, než taková Becherovka a to už je co říci).
Proč sem toto ale píši - jelikož on moc dobře ví, že jsem takový podnikavý člověk a velmi nerad sedím na zadku a spíše něco tvořím, požádal mě, jestli bych mu nezjistil jak by měl postupovat dál ? Pokud nápoj dodělá a bude mít dobrou chuť apod., chtěl by na tom (jak říká) vydělat peníze.
Jak by měl tedy postupovat ? Od nějákého založení značky, ochranné známky ? Pak například nápoj prodávat nejdříve na internetu, pak objet nějáké menší samoobsluhy a nabízet ho a pokud se třeba trošku uchytí, jak pak třeba na velkovýrobu (továrnu) ?
Prosím trochu mi to popište, jak bychom měli postupovat. Bylo by to tak, že on by ho vyráběl (ani mě neřekne recept) a já bych se staral o všechny administrativní a bussines záležitosti, nicméně v tomto případě tedy nevím, jak bychom měli postupovat, čili doufám, že mi zde pomůžete.
Předem vám děkuji.