Dobrý den,
zaměstnavatel může pracovníka převést na jinou práci pouze z důvodů uvedených v § 41 zákoníku práce. Ve Vašem případě se určitě nejedná o převedení z důvodu odvrácení mimořádné živelní události nebo hrozící nehody a proto je povinen s Vámi předem projednat důvod převedení na jinou práci a dobu, po kterou má takové převedení trvat. Pokud dochází rovněž ke změně pracovní smlouvy, je zaměstnavatel povinen vydat mu písemné potvrzení o důvodu převedení na jinou práci a době jeho trvání. Pokud tak neučinil, rozhodně ho neprodleně upozorněte na pochybení.
V případě neplatného převedení na jinou práci se samozřejmě můžete domáhat náhrady mzdy, pokud Vám zaměstnavatel odmítl přidělovat dosavadní práci, tj. doplatek do výše průměrného výdělku. Samozřejmě je možné se obrátit i na soud s určením neplatnosti přeřazení na jinou práci. To je však krajní řešení. Nejprve bych trvala na písemném potvrzení s uvedením důvodu a doby převedení na jinou práci (předpokládám, že převedením došlo ke změně pracovní smlouvy).
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
15. 7. 2012 11:13
Dobrý den,
mám dotaz. Doposud jsem zaměstnaná a mám pracovní zařazení jako asistentka finální kontroly a pracuji pouze na ranní směnu. Finální kontrola fungovala tak, pracovnice kontroly pracovaly na svém vyhrazeném pracovišti. Nyní vykonávají kontrolu přímo za vyrobními linkami, aby se uvolnil výrobní prostor. Současně můj nadřízený rozhodl, že budou tyto pracovnice spadat pod pracovnici v kanceláři a po mě požaduje, abych začala chodit na směny a střídala se s operátorkami. Říkal, že prozatím se mé pracovní zařazení ani výše mzdy nemění, že je s mojí prací spokojený a považuje mě za nejzkušenější. Obávám se však, že když začnu pracovat stejně jako operátorky, tak to bude znamenat souhlas se změnou pracovního zařazení a pak mě bez problémů převede na tuto práci s nižší mzdou a na moje místo nastoupí jeho kamarádka, která o toto místo má zájem.
I když v současné době některé práce asistentky zrušil (pracovala jsem často přesčas), tak i ty práce které zůstaly, nebude paní z kanceláře zvládat, protože už tak má dost své práce. Proto se domnívám, že se mě chce pouze zbavit, aby měl místo pro tu svoji kamarádku.
Předem děkuji za odpověď
Soňa Drábková