Re: dovolená po skončení PPM
Jestli si před MD nevyčerpá letošní dovolenou, tak jí to třeba těch 60 dnů dohromady dá.
Zrovna jsem dočetla v "průvodci pracovněprávními předpisz 7-8/2015" článek a je zde vámi popsaný případ. Píše se : zaměstnavatel by měl přihlédnout k tomu, zda by k odpracování 60 dnů nedošlo vlastním čerpáním dovolené za kalendářní rok, neboď za výkon práce se posuzuje také čerpání dovolené. Takový přístup se jeví jako spravedlivý. Takže by vznikl za rok 2016 celoroční nárok.
Ale dle mého názoru je již na uvážení zaměstnavatele, zda dá dovolenou ve výši 2/12 nebo celoroční nárok, protože zákon tuto situaci neupravuje.
Podle mého názoru by to spravedlivé nebylo, protože sice čerpání dovolené je výkonem práce, ale než ji začnu čerpat, tak by se mělo vyhodnotit, zda nárok vznikl. A v okamžiku ukončení MD celoroční nevznikl. A taky právníkům se to píše, když to neplatí ze svého. Ovšem nic nebrání zaměstnavateli tak postupovat, pokud na to má.
"ale než ji začnu čerpat, tak by se mělo vyhodnotit, zda nárok vznikl"
Tak že v případě celoročního nároku 25 dnů zaměstnanec odpracuje 19 dnů a vyčerpá 2 dny dovolené (zaměstnavatel souhlasil s čerpáním i když nebyla splněna podmínka 21 dnů) a PP se ukončí ve zkušební době by měl zaměstnavatel 2 dny D srazit jako přečerpanou, protože v době čerpání ještě nebyla splněna podmínka 21 dnů přesto, že doba čerpání dovolené se posuzuje jako doba odpracovaná?
Ale víte dobře, že tohle ne, protože zaměstnavatel sám SOUHLASIL s čerpáním dovolené, na kterou ještě nevznikl nárok. Bylo to jeho rozhodnutí. I já jsem nahoře psala, že nic tomu nebrání, pokud to tak zaměstnavatel chce, ale nepřijde mi to jako , že by měl mít zaměstnavatel za povinnost přihlédnout k tomu, že kdyby čerpala, tak by nárok vznikl. On přece není povinen umožnit čerpání, když nárok nevznikl, tak k čemu má přihlížet ? Je to jen na něm.
Modelový příklad.
MD od 1.1.-4.3.2016. Z roku 2015 zbývá např.12 dnů D.
Zaměstnankyně požádá o čerpání dovolené z roku 2015 a 2016 ihned po skončení od 5.3.2016
Bude čerpat D z 2015 tj. od 5.3. v délce 12 dnů + 3,5 dne z 2016. Celkem "odpracuje" 45 dnů na MD, 12 D z 2015 + 3,5 D z 2016 = 60,5 dne. Za rok 2016 jí vznikne nárok na dovolenou v celoroční výměře 20 dnů nebo nevznikne?
Tak já osobně v tomto případě bych přiznal celoroční nárok, protože vyčerpáním nárokové dovolené za rok 2016 3,5 dne splní požadovaných 60 dní. Ale rovněž bych nepřiznal v případě, že těch 60 dní by bylo odpracováno vyčerpáním 20 dnů, na které nárok nevznikl. Např. 35 dnů MD , 5 dnů za rok 2015 a 20 dnú rok 2016, tak takhle ne. Protože bych počítal 35 MD + 5 + 1,5 a to dohromady je 41,5, takže není co přepočítávat.
No ale já jsem to celé pochopil, že po skončení MD a vyčerpání zbytku dovolené by se mělo vyhodnotit, jaký vzniká nárok v roce 2016, protože Md je výkon práce, čerpání staré dovolené je také nárokové a po tomto by se měl hodnotit nárok na rok 2016 zda je pouze za odpracované dny nebo celoroční.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Zaměstnavatelé musí do konce dubna dohlásit informace o zaměstnancích
Důchody porostou seniorům rychleji, projeví se to však zřejmě až v roce 2029
Padesát tisíc jako základ? Výpočet důstojné mzdy rozvířil sítě, lidé mluví o výsměchu
Zvláštní zkrat ministerstva, postavit si hlavu u zdravotních benefitů je absurdní
Stát označuje nové hlášení za stabilní, firmy ale hlásí chyby a chaos
Nevinný prodej domácí slivovice může skončit likvidační pokutou
26. 8. 2015 12:58
Prosím o radu, zaměstnankyně skončí PPM 4. 3. 2015. Nárok na celou dovolenou ve výši 20 dní jí nevznikne. Vznikne jí však nárok na dvě dvanáctiny, tj. 3 dny, o jejích čerpání může požádat po ukončení PPM? Děkuji