Dobrý den,
uvedené obory podnikání jsou řemeslnou živností, jejíž výkon vyžaduje splnění určité kvalifikace zahrnující:
a) střední vzdělání s výučním listem v oboru nebo střední vzdělání s výučním listem v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
b) střední vzdělání s maturitou v oboru nebo střední vzdělání s maturitou v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
c) vyšší odborné vzdělání v oboru nebo vyšší odborné vzdělání v příbuzném oboru a 1 rok praxe, nebo
d) vysokoškolské vzdělání v příslušném nebo příbuzném oboru, nebo
e) uznání odborné kvalifikace podle zákona 18/2004 Sb. nebo ověření/uznání úplné kvalifikace podle zákona 179/2006 Sb., nebo
f) osvědčení o rekvalifikaci nebo jiný doklad o odborné kvalifikaci v oboru vydaný akreditovaným zařízením a 1 rok praxe v oboru, nebo
g) vykonání šestileté praxe v oboru, nebo
h) v případě kvalifikace získané činností v jiném státě EU doklady podle § 7 živnostenského zákona
V případě, že uvedenou kvalifikace nesplňujete sama, lze ustanovit do funkce odpovědného zástupce jinou osobu, která dané podmínky splňuje. Tato osoba může být buď přímo zaměstnancem firmy nebo může být i osobou mimo firmu a tuto funkci vykonávat na základě jiného smluvního vztahu (např. mandátní smlouvy apod.).
I při jmenování odpovědného zástupce z řad třetích osob je firma (živnost) vedena na Vaši osobu, v rámci firmy můžete i Vy práci kosmetičky vykonávat. Odpovědný zástupce odpovídá za řádný provoz celé živnosti a dodržování živnostenských předpisů. Po dosažení předepsané praxe můžete funkci odpovědného zástupce vykonávat pak již přímo Vy.
S pozdravem
Petr Čížek
ZalozFirmu.cz
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
18. 7. 2012 17:17
Dobrý den,
zamýšlím založení salónu krásy, který by obsahoval více služeb pro zákazníky (kosmetika, manikúra, masáže, rehabilitace apod.). Jedná se mi o živnost, kterou pro tento druh podnikání potřebuji. Já osobně totiž nemám žádné odborné vzdělání v kosmetickém ani obdobném oboru a ani žádnou praxi, která má být, pokud jsem to správně vyčetla, 6 let. Je nějaká jiná možnost, jak získat oprávnění pro toto podnikání? Salón by fungoval tak, že bych měla zaměstnané kvalifikované pracovnice, které by měly dostatečné vzdělání. Je možné, aby mi některá z nich dělala odborného zástupce? A jak by to poté fungovalo? Musela by být na hlavní pracovní poměr nebo by stačilo na dohodou o provedení práce apod.? Živnost by pak byla vystevena předpokládám na mé jméno, to by znamenalo, že bych mohla tuto práci kosmetičky také vykonávat nebo až po získání 6 let praxe?
Moc děkuji za Vaši odpověď a přeji krásný den.