Dobrý den paní Homolková,
osobně se přikláním k názoru, že jde o "službu vztahující se k nemovitosti" a že tedy místo plnění je tam, kde se nemovitost nachází a kde jsou služby poskytovány, což je na území Německa.
Sloupy, s jejichž výstavbou je diskutovaná služba spojena, jsou zřejmě nemovitostí, neboť dle § 119 občanského zákoníku je nemovitostí (kromě pozemku) i stavba spojená se zemí pevným základem.
Co je STAVBA, nalezneme ve stavebním zákoně (zákon č. 183/2006 Sb.), a to v § 2 odst. 3: "Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání." Domnívám se, že i sloup elektrického vedení lze do této definice zařadit.
Ke stavebnímu zákonu ještě v souvislosti s elektrickým vedením dodejme, že v § 2 je definována "veřejná infrastruktura", což jsou pozemky, stavby a zařízení, mezi které patří i "technická infrastruktura", kterou jsou vedení a stavby a s nimi provozně související zařízení technického vybavení, například vodovody, vodojemy, kanalizace, čistírny odpadních vod, stavby a zařízení pro nakládání s odpady, trafostanice, ENERGETICKÉ VEDENÍ, komunikační vedení veřejné komunikační sítě a elektronické komunikační zařízení veřejné komunikační sítě, produktovody;...
Dle běžně dostupných výkladů není pro definici pojmu stavba v občanskoprávních vztazích rozhodující, zda pro zřízení stavby bylo nutné stavební povolení ani zda její užívání podmiňuje vydání kolaudačního rozhodnutí.
Pokud tedy můžeme uzavřít, že poskytnutá služba byla spojena s výstavbou sloupu, který je stavbou pevně spojenou se zemí a tento sloup je tedy nemovitostí, potom je místo plnění pro účely DPH určeno dle § 10 zákona o DPH.
Jak bylo uvedeno v minulé odpovědi, můžeme říci, že pro účely české DPH nejde o zdanitelné plnění, daň v ČR nebude odváděna. Rovněž tak českému dodavateli nevzniká povinnost registrace k DPH v ČR. Zda vzniká českému podnikateli poskytnutím této služby registrační povinnost v Německu, záleží na německém zákonu o DPH. Směrnice upravující DPH pro celou EU (2006/112/ES) pro tento případ nestanoví závazný postup, tedy jestli DPH odvádí odběratel či dodavatel - který by se samozřejmě v této druhé variantě musel zaregistrovat k DPH v Německu.
Bude zajímavé seznámit se s názorem správce daně v této věci.
S přátelským pozdravem
Jan Molín
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
19. 7. 2012 9:58
Dobrý den. Na tento dotaz jstemi již odpovídal. Ale asi jsem ho měla napsat podrobněji. Byla jsem s Vaší odpovědí včera na FU, ale tam mi řekli, že nevědí, jestli je pozemek nemovitost, nebo ne - tedy z hlediska tohoto případu. Asi máte víc zkušeností, tak Vás znovu prosím o odpověď. :
Český podnikatel, neplátce DPH. Pracuje v Německu pro německého odběratele, plátce DPH. Německá elektrárna předělává sloupy elektr.vedení. Takže někde v louce nebo na poli, což určí německý zadavatel práce, vykope česká firma díru, aby tam mohli dát stožár.
Na FU mi sdělili, že nevědí, jestli to je podle §10 zákona o DPH nebo není. Prý na to svolají poradu a vydají mi nezávaznou radu, což jsem ráda. Ovšem ráda bych dostala 2 stejné odpovědi - od Vás i od nich. Jakmile je něco na hraně, zavání to pro obyčejného člověka pokutou.
Prosím, napište mi, musí být český OSVČ plátcem DPH v Čechách, nebo nemusí? Musí se stát plátcem DPH v Německu? Velice Vám děkuji. Homolková