Služby v Německu - výkopové práce

• (neregistrovaný)

19. 7. 2012 9:58

Dobrý den.  Na tento dotaz jstemi již odpovídal. Ale asi jsem ho měla napsat podrobněji. Byla jsem s Vaší odpovědí včera na FU, ale tam mi řekli, že nevědí, jestli je pozemek nemovitost, nebo ne - tedy z hlediska tohoto případu. Asi máte víc zkušeností, tak Vás znovu prosím o odpověď. :
    Český podnikatel, neplátce DPH. Pracuje v Německu pro německého odběratele, plátce DPH. Německá elektrárna předělává sloupy elektr.vedení.  Takže někde v louce nebo na poli, což určí německý zadavatel práce, vykope česká firma díru, aby tam mohli dát stožár. 
    Na FU mi sdělili, že nevědí, jestli to je podle §10 zákona o DPH nebo není. Prý na to svolají poradu a vydají mi nezávaznou radu, což jsem ráda. Ovšem ráda bych dostala 2 stejné odpovědi - od Vás i od nich. Jakmile je něco na hraně, zavání to pro obyčejného člověka pokutou. 
    Prosím, napište mi, musí být český OSVČ plátcem DPH v Čechách, nebo nemusí? Musí se stát plátcem DPH v Německu?  Velice Vám děkuji. Homolková

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 7. 2012 22:10

bez přezdívky

Dobrý den paní Homolková,

osobně se přikláním k názoru, že jde o "službu vztahující se k nemovitosti" a že tedy místo plnění je tam, kde se nemovitost nachází a kde jsou služby poskytovány, což je na území Německa.

Sloupy, s jejichž výstavbou je diskutovaná služba spojena, jsou zřejmě nemovitostí, neboť dle § 119 občanského zákoníku je nemovitostí (kromě pozemku) i stavba spojená se zemí pevným základem.

Co je STAVBA, nalezneme ve stavebním zákoně (zákon č. 183/2006 Sb.), a to v § 2 odst. 3: "Stavbou se rozumí veškerá stavební díla, která vznikají stavební nebo montážní technologií, bez zřetele na jejich stavebně technické provedení, použité stavební výrobky, materiály a konstrukce, na účel využití a dobu trvání." Domnívám se, že i sloup elektrického vedení lze do této definice zařadit.

Ke stavebnímu zákonu ještě v souvislosti s elektrickým vedením dodejme, že v § 2 je definována "veřejná infrastruktura", což jsou pozemky, stavby a zařízení, mezi které patří i "technická infrastruktura", kterou jsou vedení a stavby a s nimi provozně související zařízení technického vybavení, například vodovody, vodojemy, kanalizace, čistírny odpadních vod, stavby a zařízení pro nakládání s odpady, trafostanice, ENERGETICKÉ VEDENÍ, komunikační vedení veřejné komunikační sítě a elektronické komunikační zařízení veřejné komunikační sítě, produktovody;...

Dle běžně dostupných výkladů není pro definici pojmu stavba v občanskoprávních vztazích rozhodující, zda pro zřízení stavby bylo nutné stavební povolení ani zda její užívání podmiňuje vydání kolaudačního rozhodnutí.

Pokud tedy můžeme uzavřít, že poskytnutá služba byla spojena s výstavbou sloupu, který je stavbou pevně spojenou se zemí a tento sloup je tedy nemovitostí, potom je místo plnění pro účely DPH určeno dle § 10 zákona o DPH.

Jak bylo uvedeno v minulé odpovědi, můžeme říci, že pro účely české DPH nejde o zdanitelné plnění, daň v ČR nebude odváděna. Rovněž tak českému dodavateli nevzniká povinnost registrace k DPH v ČR. Zda vzniká českému podnikateli poskytnutím této služby registrační povinnost v Německu, záleží na německém zákonu o DPH. Směrnice upravující DPH pro celou EU (2006/112/ES) pro tento případ nestanoví závazný postup, tedy jestli DPH odvádí odběratel či dodavatel - který by se samozřejmě v této druhé variantě musel zaregistrovat k DPH v Německu.

Bude zajímavé seznámit se s názorem správce daně v této věci.

S přátelským pozdravem

Jan Molín

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).