Pokud budete podnikat jako fyzická osoba tak vždy podnikáte pod svým jménem a příjmením ... vaše údaje musí být nejen na fakturách, ale i na webu, všech obchodních dopisech, objednávkách, označení provozovny atd.
Pokud se rozhodnete podnikat jako právnická osoba (s.r.o. či a.s.) tak vaše jméno jako společník, jednatel, jediný akcionář, nebo člen představenstva bude vidět v obchodním rejstříku.
Jediná možnost jak podnikat "skrytě" je forma "tichého společenství" kde vložíte kapitál do podniku někoho jiného. Ale to zase musíte najít někoho kdo podnikání vezme na sebe a bude mít za to plnou odpovědnost.
Dle mého názoru u nás není možno podnikat anonymně a po zkušenostech z minula si myslím, že je to jen dobře.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
Špehování konkurence za pár stovek: Jak najít jejich slabiny a vytěžit z toho maximum
Mzdové účetnictví v roce 2025 aneb krátké ohlédnutí končícím rokem
Aktualizujeme další formuláře pro daňové povinnosti
21. 7. 2012 21:36
Hezký den všem. :)
Chystám se podnikat, ale děsím se toho, že bych jako OSVČ musela "vystavit" svoje jméno po internetu a všemožných propagačních materiálech, přemýšlela jsem tedy o pseudonymu, ale není mi jasné, zda pod tímto smyšleným jménem budu moci i podnikat.
Osobně bych byla ochotná propagovat se pod pseudonymem a fakturovat pod občanským jménem, ale to by pravděpodobně generovalo mnoho otázek a já určitě nechci líčit klientům svou zkušenost se stalkingem. :(
Existuje řešení? Bylo mi nabízeno založit s.r.o., ale složit 200.000,-- základní kapitál je momentálně mimo moje možnosti a ještě hodně dlouho bude. Vím, že mohu také zaregistrovat ochrannou známku, ale nechápu, jestli pod její hlavičkou budu moci podnikat, bez uvádění mého jména jako fyzické osoby na faktuře a smlouvách.
Díky moc za čas. :)