Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
1. 8. 2012 14:23
Dobrý den,
měla bych na Vás tři dotazy, jeden nejspíš běžný, druhé dva tak trochu nekonvenční.
I. Pekárenské a cukrárenské produkty vlastní výroby (výroba i prodej)
Chtěla bych se pustit do podnikání, formou vedlejšího přivýdělku vedle zaměstnání s hlavním pracovním poměrem.
Jednalo by se o výrobu zákusků, dortů, pečiva na zakázku. Mám ale trochu zmatek v tom, jakou živnost potřebuji a jestli vůbec.
Moje dotazy:
1) Jakou živnost potřebuji
2) Výrobu bych prováděla ve vlastním bytě (pronajatý obytný prostor, nejsem vlastníkem), je to možné?
II. Nesoustavní provozování "bytové restaurace" (příprava pokrmů z koupených surovin a konzumace v bytě)
Další okruh dotazy by se týkal otevření nekonvenční formy restaurace. Ráda bych otevřela "restauraci v bytě".
Klienti by se přihlásily na inzerát s předem určeným několikachodovým meníčkem na celý večer a s paušální cenou.
Vaření i pohoštění by proběhlo v bytě. Nerada bych se pouštěla do nelegální činnost, chci poskytovat paragon/fakturu/účtenku, odvádět daně.
Tuto činnost bych ze začátku odhadovala jednou týdně, pak v případě úspěchu víckrát.
Majitel nemovitosti má obavu, že by se jednalo o využití bytového prostoru pro podnikání v prostoru nebytového charakteru a proto by bylo potřeba dle jeho mínění sehnat písemný souhlas ostatních nájemníků bytového domu.
III. Pořádání "workshopů" na téma vaření, příprava pokrmů.
Prostorem by byl taky pronajatý bytový prostor.
Dle zájmu klientů by se pořádaly akce výuky vaření (konkrétně bezlepkového pečiva, zákusků, pokrmů).
Nemám v zájmu začít podnikat "bokem a na černo", chci, aby vše proběhlo legálně a dle předpisů, moje otázky jsou ale tak trochu nekonvenční a nevím, na koho se obrátit. Děkuji za radu.