Švarcsystém

• (neregistrovaný)

3. 8. 2012 10:31

Dobrý den,
    mám dotaz ohledně švarc systému.
    Jsem zaměstná v jedné firmě, mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, mám pravidelný měsíční příjem z této firmy, zaměstnavatel odvádí veškeré povinné platby dle zákona. To je věc první

Za druhé- mám živnostenský list - kovobrábění - živnost mám jako vedlejší. Mám možnost jít pracovat jako druhé zaměstnání do jedné firmy jako obraběč kovů. Do této firmy bude moje docházka nepravidelná, ale zdroj příjmů v měsíčních intervalech pravidelný ikdyž v rozdílných částkách. Odvedená práce bude fakturována majiteli této firmy, budu pracovat na jeho stroji s jeho vybavením. Jedná se o švarc systém ? Nebude to moje hlavní zaměstnání ani hlavní zdroj příjmů.
    Děkuji za odpověď.

Michal Frajman

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 3. 8. 2012 12:37

autorka

Dobrý den,

v prvé řadě je nutné zvážit, zda se výdělečná činnost na živnostenský list neschoduje s předmětem činnosti zaměstnavatele. V souladu s § 304 zákoníku práce mohou zaměstnanci vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

Z hlediska posouzení nelegální práce není důležité, zda se jedná o hlavní nebo jen vedlejší zdroj příjmů. Rozhodující je, zda se nejedná o zastřený pracovněprávní vztah. Pokud taková činnost vykazuje znaky závislé práce, tj. pracujete dle pokynů nadřízeného, využíváte pracovní pomůcky a materiál "zaměstnavatele" atd., může být taková činnost při případné kontrole inspekce práce posouzena jako výkon nelegální práce. Firma s Vámi totiž mohla na stejný výkon činnosti uzavřít pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. V takovém případě by byla řádně odvedena daň z příjmů fyzických osob, případně i odvody sociálního a zdravotního. Naopak s využitím paušálního výdaje u vedlejší výdělečné činnosti nebudou odvody žádné nebo jen minimální. Což je z pohledu státu samozřejmě méně výhodné.

Při případné kontrole bude nutné prokázat na základě jakého právního vztahu činnost vykonáváte, a že výkon Vaší činnosti znaky závislé práce nevykazuje. Jen upozorňuji - inspektorát práce kontroluje jak na základě předem vypracovaného plánu kontrolní činnosti, tak na podnět fyzických osob, často "spoluzaměstnanců".

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).