Dobrý den,
v prvé řadě je nutné zvážit, zda se výdělečná činnost na živnostenský list neschoduje s předmětem činnosti zaměstnavatele. V souladu s § 304 zákoníku práce mohou zaměstnanci vedle svého zaměstnání vykonávaného v základním pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.
Z hlediska posouzení nelegální práce není důležité, zda se jedná o hlavní nebo jen vedlejší zdroj příjmů. Rozhodující je, zda se nejedná o zastřený pracovněprávní vztah. Pokud taková činnost vykazuje znaky závislé práce, tj. pracujete dle pokynů nadřízeného, využíváte pracovní pomůcky a materiál "zaměstnavatele" atd., může být taková činnost při případné kontrole inspekce práce posouzena jako výkon nelegální práce. Firma s Vámi totiž mohla na stejný výkon činnosti uzavřít pracovní poměr, dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. V takovém případě by byla řádně odvedena daň z příjmů fyzických osob, případně i odvody sociálního a zdravotního. Naopak s využitím paušálního výdaje u vedlejší výdělečné činnosti nebudou odvody žádné nebo jen minimální. Což je z pohledu státu samozřejmě méně výhodné.
Při případné kontrole bude nutné prokázat na základě jakého právního vztahu činnost vykonáváte, a že výkon Vaší činnosti znaky závislé práce nevykazuje. Jen upozorňuji - inspektorát práce kontroluje jak na základě předem vypracovaného plánu kontrolní činnosti, tak na podnět fyzických osob, často "spoluzaměstnanců".
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
Výše záloh na nemocenské pojištění, které zaplatí OSVČ v roce 2026
3. 8. 2012 10:31
Dobrý den,
mám dotaz ohledně švarc systému.
Jsem zaměstná v jedné firmě, mám pracovní smlouvu na dobu neurčitou, mám pravidelný měsíční příjem z této firmy, zaměstnavatel odvádí veškeré povinné platby dle zákona. To je věc první
Za druhé- mám živnostenský list - kovobrábění - živnost mám jako vedlejší. Mám možnost jít pracovat jako druhé zaměstnání do jedné firmy jako obraběč kovů. Do této firmy bude moje docházka nepravidelná, ale zdroj příjmů v měsíčních intervalech pravidelný ikdyž v rozdílných částkách. Odvedená práce bude fakturována majiteli této firmy, budu pracovat na jeho stroji s jeho vybavením. Jedná se o švarc systém ? Nebude to moje hlavní zaměstnání ani hlavní zdroj příjmů.
Děkuji za odpověď.
Michal Frajman