Dobrý den.
V případě, že jste vystupovala ve smlouvě se zákazníkem jako smluvní strana smlouvy, odpovídáte za vady prodané věci Vy.
V případě, že jste však ve věci figurovala jako zprostředkovatel, který pouze zprostředkovává uzavření kupní smlouvy mezi dodavatelem a zákazníkem, nejste smluvní stranou a nemáte povinnost vyřizovat za dodavatele jeho reklamace.
Skutečnost, že podnikatele - dodavatele převzal jiný nový podnikatel, je irelevantní, neboť tento nový podnikatel převzal současně s právy tohoto zanikajícího podnikatele také jeho závazky, na čemž nic nemění ani skutečnost, že nový podnikatel vystupuje pod jiným IČ.
V tomto případě jste vyplatila nespokojenému zákazníkovi peníze bez právního důvodu, čímž tomuto zákazníkovi vzniklo bezdůvodné obohacení a Vy tak máte právo na jejich vrácení.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
7. 8. 2012 20:22
Dobrý den, mám dotaz:Provozuji internetový obchod s nábytkem-jsem pouze zprostředkovatelem. Před časem mi přišla reklamace od zákazníkana na zboží. Nábytek byl od dodavatele, s kterým jsme ukončili spolupráci (byl problémový, a navíc nám nezaplatil několik faktur za pravize). Zákazník byl tenkrát velice naštvaný, chtěl na mě poslat právníka, proto jsem mu peníze za zboží vyplatila ze svého, i když je nemám jak účetně vykázat, faktura byla vypsána na adresu a IČ dodavatele. Firma...existuje, ale převzal jí jiný majitel který funguje na svoje IČ, takže už s námi nemá nic společného. (Na tehdejší provozovatelku mi odmítli dát tel.číslo).Nedávno se mi vyskytla další nová reklamace, ale s částkou mnohem vyšší, je logické, že když peníze jsem nepřevzala a zboží neviděla, abych ze svého dávala peníze, ale nevím jak mám postupovat. Jsem zodpovědná za reklamaci, když zákazník koupil zboží přes můj eshop a dodavatel už nefunguje? Peníze kdybych zákazníkovi zas poslala pak bych je neměla jak účetně vykázet, a sebe zas ošidila. Poraďte mi děkuji
S pozdravem, Irena
PS: Celou věc jsem dala vymahačské agentůře, sepsanou smlouvu s již neexistujícím dodavatelem písemnou žádnou nemáme, jen máme v mailem to, že jsme se dohodli na nějakých procentech za provize a že můžem přidávat a nabízet jejich zboží, a pak všechny přeposlané objednávky atd. S ostatníma dodavatelema vše funguje v pořádku.
Firma...měla špatné hodnocení například na Heurece atd.