Jak postupovat, když dodavatel už neexistuje....

• (neregistrovaný)

7. 8. 2012 20:22

Dobrý den, mám dotaz:Provozuji internetový obchod s nábytkem-jsem pouze zprostředkovatelem. Před časem mi přišla reklamace od zákazníkana na zboží. Nábytek byl od dodavatele, s kterým jsme ukončili spolupráci (byl problémový, a navíc nám nezaplatil několik faktur za pravize). Zákazník byl tenkrát velice naštvaný, chtěl na mě poslat právníka, proto jsem mu peníze za zboží vyplatila ze svého, i když je nemám jak účetně vykázat, faktura byla vypsána na adresu a IČ dodavatele. Firma...existuje, ale převzal jí jiný majitel který funguje na svoje IČ, takže už s námi nemá nic společného. (Na tehdejší provozovatelku mi odmítli dát tel.číslo).Nedávno se mi vyskytla další nová reklamace, ale s částkou mnohem vyšší, je logické, že když peníze jsem nepřevzala a zboží neviděla, abych ze svého dávala peníze, ale nevím jak mám postupovat. Jsem zodpovědná za reklamaci, když zákazník koupil zboží přes můj eshop a dodavatel už nefunguje? Peníze kdybych zákazníkovi zas poslala pak bych je neměla jak účetně vykázet, a sebe zas ošidila. Poraďte mi děkuji

S pozdravem, Irena

PS: Celou věc jsem dala vymahačské agentůře, sepsanou smlouvu s již neexistujícím dodavatelem písemnou žádnou nemáme, jen máme v mailem to, že jsme se dohodli na nějakých procentech za provize a že můžem přidávat a nabízet jejich zboží, a pak všechny přeposlané objednávky atd. S ostatníma dodavatelema vše funguje v pořádku.

Firma...měla špatné hodnocení například na Heurece atd.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 9. 8. 2012 16:28

bez přezdívky

Dobrý den.

V případě, že jste vystupovala ve smlouvě se zákazníkem jako smluvní strana smlouvy, odpovídáte za vady prodané věci Vy.
      V případě, že jste však ve věci figurovala jako zprostředkovatel, který pouze zprostředkovává uzavření kupní smlouvy mezi dodavatelem a zákazníkem, nejste smluvní stranou a nemáte povinnost vyřizovat za dodavatele jeho reklamace.
      Skutečnost, že podnikatele - dodavatele převzal jiný nový podnikatel, je irelevantní, neboť tento nový podnikatel převzal současně s právy tohoto zanikajícího podnikatele také jeho závazky, na čemž nic nemění ani skutečnost, že nový podnikatel vystupuje pod jiným IČ.
      V tomto případě jste vyplatila nespokojenému zákazníkovi peníze bez právního důvodu, čímž tomuto zákazníkovi vzniklo bezdůvodné obohacení a Vy tak máte právo na jejich vrácení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).