Ještě se prosím pěkně zeptám, jak Vy by jste to viděl - jestli je nutné, aby si Osvč ty přístroje pronajímala, nestačil by pronájem těch prostor, má svoje klienty, prac. dobu si určuje sama, není nijak závislá na pronajímateli, nedostává žádnou odměnu atd. Může nás kontrola pokutovat za švarc, když ty přístroje nepronajmeme Osvč?
Děkuji
Předem děkuji za odpověď, ale myslím si, že Váš postup je správný, budu se ho držet.
Hledala jsem různé info, co se těch pronájmů týče a nenalezla jsem jednoznačnou odpověď na toto:
Sro má ty prostory pronajaty - a může je pronajmout třetí osobě, nájem, zálohy na energie a služby řeší s majitelem objektu, oba jsou plátci DPH, sro pronajalo část prostor Osvč - smlouva zní - v ceně pronájmu jsou i služby a energie, takže Osvč zaplatí za pronájem prostor určitou částku sro a více se nestará (pokud se to tak dá říci), je možné takto postavit smlouvu?
Sro jí nebude přefakturovávat žádný doplatek za energie a služby.
V jednom článku nebo v nějakém paragrafu jsem narazila na krácení Dph na vstupu(jedná se mi o ty energie a služby) v souvislosti s tím pronájmem Osvč, pokud dostaneme vyúčtování za služby a energie od majitele objektu s DPH, může si ho sro úplatnit celé, nebo ho musí pokrátit % v ohledu na to Osvč. Obávám se, že jsem se do toho trochu zamotala..
Děkuji
Dobrý den, takže pronjímatel plátce DPH má pronajatý prostor k podnikání od majitele, také plátce DPH
má svolení prostoru pronajmou dále - pronajal neplátci OSVČ - za např. 7000,-(včetně energií a služeb) + 3000,-vč.20%DPH za movité věci.
Osvč zaplatí, žádné doplatky vyúčtování za energie a služby se jí nepřefakturovavá - je to tak možné?
Firma si všechny doplatky nebo přeplatky řeší s majitelem objektu.
Má firma krátit někde nějaké DPH v souvislosti s pronájmem té OSVČ?
Děkuji
Udělat to tak můžete.
Nemáte nárok na odpočet z přijatých energií. Nemáte ani nárok na odpočet u pronájmu od majitele. Nemáte nárok na odpočet u jakýchkoliv prací v tom prostoru.
A pak krátíte odpočet u všeho co se může vztahovat i k nájmu (například služby účetního a prostě všeho co se vztahuje k chodu celé firmy).
Tohle je skoro na daňového poradce, aby Vám prošel doklady a ukázal co se krátí, co je bez nároku na odpočet a co je s úplným nárokem na odpočet.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
9. 8. 2012 22:17
Dobrý den, PO plátce DPH dlouhodobě pronajme prostory včetně zařízení (masážní přístroje) neplátci OSVČ, pronájem bude bez DPH, ale nejsem si jistá jestli za ty přístroje nemáme odvést DPH?
Děkuji