Podnikání a ppm

• (neregistrovaný)

11. 8. 2012 23:39

Dobrý den, mám problém a nevím si s ním rady. Mám kadeřnictví (prostory nejsou moje, ale mám je v pronájmu od úřadu). Čekám miminko, nárok na ppm mám - řádně si platím už tři roky. Nevím ale jak to teď řešit abych nemusela přerušovat živnost a přesto mohla pobírat ppm. Bude stačit čestné prohlášení, že já svoji práci vykonávat po dobu pobírání ppm nebudu? Mám v salonu dvě kolegyně které mi platí za křeslo nájem a pracují na svůj živnostenský list. Kdybych na půl roku zavřela, to by byla moje konečná:-( ony by přišly o práci a já o prostory. Takhle by tam pracovaly a já bych byla na mateřské a vrátila bych se do práce až mimčo trošku odroste, ale to už bych byla na rodičovské. Půjde to takhle? Že bych jako hlavní příjem mela ppm a jako vedlejší příjem-nájem od kolegyňek který bych stejně odevzdala za nájem na úřad, elektriku,vodu, plyn... a nezbylo by mi nic, ale nepřišla bych o salon.
    Pak jsem se chtěla zeptat- když by to šlo takto a já živnost nepřerušila a měla osvč jako vedlejší příjem, kdo by platil sociální a zdravotní? Já nebo stát? Podle mě stát- můj hlavní příjem by byla ppm. Děkuji moc za radu. Jana

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 12. 8. 2012 19:01

autorka

Dobrý den,

ve Vašem případě rozhodně živnost přerušovat nemusíte. U OSVČ je jednou z podmínek nároku na peněžitou pomoc v mateřství OSOBNÍ nevykonávání výdělečné činnosti. Rozhodující je, že budete činnost v době pobírání dávky PPM vykonávat prostřednictvím jiných osob. Podrobněji je to popisováno v článku Mateřská dovolená a přerušení živnosti. Jde o starší článek, ale většina informací je stále aktuální. Dokonce je zde popisována i podobná situace ohledně pronájmu majetku (s variantou přerušení činnosti).   

Shrnutí:

• Po dobu PPM živnost přerušovat nemusíte. Osobní "nevýkon" podnikatelské činnosti doložíte čestným prohlášením (součást tiskopisu žádosti o PPM). Pronájem křesla kolegyním a placení provozních nákladů salónu jistě nebude považováno jako osobní výkon podnikatelské činnosti. 

•    
      • V době pobírání PPM z nemocenského pojištění OSVČ bude Vaše podnikatelská činnost z pohledu důchodového pojištění činností hlavní. V době pobírání PPM (po celý měsíc) zálohy platit nemusíte. Jiná situace je u zdravotní pojišťovny. Do podání přehledů se zálohy na pojistné stanovené z přehledu za minulé období platí. Existuje ale možnost snížení záloh na základě podané žádosti z důvodu snížení příjmů. 

•    
      • Doplatek pojistného se bude odvíjet od výše příjmů za daný kalendářní rok. Nezapomeňte, že bude v uvedeném období ovlivněn i příjmy před pobíráním PPM.

•    
      • V okamžiku, kdy začnete pobírat rodičovský příspěvek, můžete podnikat prakticky neomezeně. Jako OSVČ vedlejší.

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).