Dobrý den,
ve Vašem případě rozhodně živnost přerušovat nemusíte. U OSVČ je jednou z podmínek nároku na peněžitou pomoc v mateřství OSOBNÍ nevykonávání výdělečné činnosti. Rozhodující je, že budete činnost v době pobírání dávky PPM vykonávat prostřednictvím jiných osob. Podrobněji je to popisováno v článku Mateřská dovolená a přerušení živnosti. Jde o starší článek, ale většina informací je stále aktuální. Dokonce je zde popisována i podobná situace ohledně pronájmu majetku (s variantou přerušení činnosti).
Shrnutí:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
11. 8. 2012 23:39
Dobrý den, mám problém a nevím si s ním rady. Mám kadeřnictví (prostory nejsou moje, ale mám je v pronájmu od úřadu). Čekám miminko, nárok na ppm mám - řádně si platím už tři roky. Nevím ale jak to teď řešit abych nemusela přerušovat živnost a přesto mohla pobírat ppm. Bude stačit čestné prohlášení, že já svoji práci vykonávat po dobu pobírání ppm nebudu? Mám v salonu dvě kolegyně které mi platí za křeslo nájem a pracují na svůj živnostenský list. Kdybych na půl roku zavřela, to by byla moje konečná:-( ony by přišly o práci a já o prostory. Takhle by tam pracovaly a já bych byla na mateřské a vrátila bych se do práce až mimčo trošku odroste, ale to už bych byla na rodičovské. Půjde to takhle? Že bych jako hlavní příjem mela ppm a jako vedlejší příjem-nájem od kolegyňek který bych stejně odevzdala za nájem na úřad, elektriku,vodu, plyn... a nezbylo by mi nic, ale nepřišla bych o salon.
Pak jsem se chtěla zeptat- když by to šlo takto a já živnost nepřerušila a měla osvč jako vedlejší příjem, kdo by platil sociální a zdravotní? Já nebo stát? Podle mě stát- můj hlavní příjem by byla ppm. Děkuji moc za radu. Jana