Dobrý den,
ve Vašem případě rozhodně živnost přerušovat nemusíte. U OSVČ je jednou z podmínek nároku na peněžitou pomoc v mateřství OSOBNÍ nevykonávání výdělečné činnosti. Rozhodující je, že budete činnost v době pobírání dávky PPM vykonávat prostřednictvím jiných osob. Podrobněji je to popisováno v článku Mateřská dovolená a přerušení živnosti. Jde o starší článek, ale většina informací je stále aktuální. Dokonce je zde popisována i podobná situace ohledně pronájmu majetku (s variantou přerušení činnosti).
Shrnutí:
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
11. 8. 2012 23:39
Dobrý den, mám problém a nevím si s ním rady. Mám kadeřnictví (prostory nejsou moje, ale mám je v pronájmu od úřadu). Čekám miminko, nárok na ppm mám - řádně si platím už tři roky. Nevím ale jak to teď řešit abych nemusela přerušovat živnost a přesto mohla pobírat ppm. Bude stačit čestné prohlášení, že já svoji práci vykonávat po dobu pobírání ppm nebudu? Mám v salonu dvě kolegyně které mi platí za křeslo nájem a pracují na svůj živnostenský list. Kdybych na půl roku zavřela, to by byla moje konečná:-( ony by přišly o práci a já o prostory. Takhle by tam pracovaly a já bych byla na mateřské a vrátila bych se do práce až mimčo trošku odroste, ale to už bych byla na rodičovské. Půjde to takhle? Že bych jako hlavní příjem mela ppm a jako vedlejší příjem-nájem od kolegyňek který bych stejně odevzdala za nájem na úřad, elektriku,vodu, plyn... a nezbylo by mi nic, ale nepřišla bych o salon.
Pak jsem se chtěla zeptat- když by to šlo takto a já živnost nepřerušila a měla osvč jako vedlejší příjem, kdo by platil sociální a zdravotní? Já nebo stát? Podle mě stát- můj hlavní příjem by byla ppm. Děkuji moc za radu. Jana