Dobrý den,
Váš dotaz se týká rodičovské dovolené. Tu poskytuje zaměstnavatel v souladu s § 196 zákoníku práce v rozsahu, o jaký zaměstnankyně požádá, nejdéle do 3 let věku dítěte. Zaměstnankyně může kdykoliv zaměstnavatele požádat o čerpání další části rodičovské dovolené, přestože původně žádala poskytnutí v kratším rozsahu. Jakmile však dítě dosáhne tří let, není zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti rodiče o další pracovní volno. Pobírání rodičovského příspěvku jako sociální dávky s tím nesouvisí. Tu můžete pobírat nadále, maximálně do celkové výše 220 tisíc Kč na jedno dítě.
Z toho tedy jednoznačně vyplývá, že zaměstnavatel nemusí Vaší žádosti o neplacené volno do 4 let věku dítěte vyhovět. Píšete, že Vás druhý zaměstnavatel donutil podepsat ukončení pracovního poměru. Pravděpodobně jste tedy podepsala dohodu o ukončení pracovního poměru k 3.12.2012. Případná pracovní neschopnost nemá na skončení pracovního poměru vliv. Jiná situace by nastala v případě výpovědi podané zaměstnavatelem.
Školka: Vaše rodičovská dovolená dosažením tří let věku dítěte končí. Jestliže budete o dítě dále pečovat v domácnosti, musíte být u Vaší zdravotní pojišťovny přihlášena jako osoba, která celodenně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do 7 let. V takovém případě za Vás bude plátcem pojistného stát. Podmínkou zařazení do této kategorie je, že neumístíte dítě do předškolního zařízení na více než 4 hodiny denně.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 8. 2012 12:30
Dobrý den,
Nyní jsem na rodičovské dovolené, syn se dostal do školky od prosince kdy mi tedy končí RD. Ale snažíme se o druhé a nechci přijít o výši mateřské co jsem měla z předchozího zaměstnání a ráda bych využila prodloužení RD na 4 roky (jeden zaměstnavatel stím souhlasí) musí tímpádem syn přestat chodit do školky nebo nemusí...? a další věc je ta, že jsem v době nástupu na MD měla dva zaměstnavatele. Jeden zaměstnavatel stím souhlasí, abych šla na 4 roky, ale druhý když jsem ho žádala mě donutil podepsat ukončení pracovního poměru který tedy končí 3.12.2012, ale druhý problém je v tom, že já bych oficiálně měla nastoupit do práce až 4.12.2012. Když bych tedy žádala o prodloužení RD co v tom případě stím druhým zaměstnavatelem? když tedy bych nepřeušila ani na den RD je tedy ukončení prac. poměru neplatné? Nebo v případě že bych otěhotněla a šla od 4.12.2012 na rizikové těhotenství, protože bych rizikové dostala ze zdravotních důvodů. Taky by bylo ukončení neplatné? a co potom kdyby ho zrušit nechtěli...měla jsem u nich hodně peněz takže jsem měla hezkou mateřskou a nerada bych o to přišla...kvůli ničemu jinému se neptám.
předem děkuji za odpověď