Rodičovská dovolená

• (neregistrovaný)

15. 8. 2012 12:30

Dobrý den,

Nyní jsem na rodičovské dovolené, syn se dostal do školky od prosince kdy mi tedy končí RD. Ale snažíme se o druhé a nechci přijít o výši mateřské co jsem měla z předchozího zaměstnání a ráda bych využila prodloužení RD na 4 roky (jeden zaměstnavatel stím souhlasí) musí tímpádem syn přestat chodit do školky nebo nemusí...? a další věc je ta, že jsem v době nástupu na MD měla dva zaměstnavatele. Jeden zaměstnavatel stím souhlasí, abych šla na 4 roky, ale druhý když jsem ho žádala mě donutil podepsat ukončení pracovního poměru který tedy končí 3.12.2012, ale druhý problém je v tom, že já bych oficiálně měla nastoupit do práce až 4.12.2012. Když bych tedy žádala o prodloužení RD co v tom případě stím druhým zaměstnavatelem? když tedy bych nepřeušila ani na den RD je tedy ukončení prac. poměru neplatné? Nebo v případě že bych otěhotněla a šla od 4.12.2012 na rizikové těhotenství, protože bych rizikové dostala ze zdravotních důvodů. Taky by bylo ukončení neplatné? a co potom kdyby ho zrušit nechtěli...měla jsem u nich hodně peněz takže jsem měla hezkou mateřskou a nerada bych o to přišla...kvůli ničemu jinému se neptám.

předem děkuji za odpověď

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 16. 8. 2012 10:15

autorka

Dobrý den,

Váš dotaz se týká rodičovské dovolené. Tu poskytuje zaměstnavatel v souladu s § 196 zákoníku práce v rozsahu, o jaký zaměstnankyně požádá, nejdéle do 3 let věku dítěte. Zaměstnankyně může kdykoliv zaměstnavatele požádat o čerpání další části rodičovské dovolené, přestože původně žádala poskytnutí v kratším rozsahu. Jakmile však dítě dosáhne tří let, není zaměstnavatel povinen vyhovět žádosti rodiče o další pracovní volno. Pobírání rodičovského příspěvku jako sociální dávky s tím nesouvisí. Tu můžete pobírat nadále, maximálně do celkové výše 220 tisíc Kč na jedno dítě. 

Z toho tedy jednoznačně vyplývá, že zaměstnavatel nemusí Vaší žádosti o neplacené volno do 4 let věku dítěte vyhovět. Píšete, že Vás druhý zaměstnavatel donutil podepsat ukončení pracovního poměru. Pravděpodobně jste tedy podepsala dohodu o ukončení pracovního poměru k 3.12.2012.  Případná pracovní neschopnost nemá na skončení pracovního poměru vliv. Jiná situace by nastala v případě výpovědi podané zaměstnavatelem.

Školka: Vaše rodičovská dovolená dosažením tří let věku dítěte končí. Jestliže budete o dítě dále pečovat v domácnosti, musíte být u Vaší zdravotní pojišťovny přihlášena jako osoba, která celodenně a řádně pečuje alespoň o jedno dítě do 7 let. V takovém případě za Vás bude plátcem pojistného stát. Podmínkou zařazení do této kategorie je, že neumístíte dítě do předškolního zařízení na více než 4 hodiny denně. 

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).