Dobrý den pane Kučera,
v případě distributora je třeba na živnostenském úřadě zjistit o jakou činnost se jedná a zda je třeba, požádat o vystavení živnostenského listu. Budete-li fakturovat jako osoba povinná k dani na Slovensku osobě
povinné k dani (podnikatel x podnikatel), potom se stáváte plátcem DPH
ze zákona okamžikem poskytnutí služby dle § 9, odst.1 zákona 235/2004
Sb. o DPH.
Fakturu vystavíte bez DPH. Za zdaňovací období vyplníte souhrnné hlášení
o poskytnutých službách do zemí EU. Příjemce služby si DPH dopočte a
následně ji uplatní v odpočtu na vstupu.
Pokud víte, že budete fakturovat na Slovensko, doporučila bych Vám
dobrovolnou registraci k DPH.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
21. 8. 2012 22:34
Dobrý den,
natočil jsem film, který jsem sám distribuoval v kině. Na finančním úřadě mi bylo tehdy řečeno, že jako producent nemusím mít živnostenský list, protože se jedná o volnou činnost. Ale když nyní budu kinům fakturovat jako distributor, musím mít živnostenský list na distribuci?
Dále jsem se chtěl zeptat jako distributor jsem působil i v pár Slovenských kinech, nyní bych jim měl fakturovat za tržby, které film vydělal, které jsou dosti malé a zanedbatelné. Když jim budu fakturovat, stávám se automaticky plátcem DPH? Resp. oni plátci DPH jsou, jak by se fakturovalo DPH na Slovensku?
Děkuji za odpověď
Tomáš Kučera
tel.:602 256 238