Re: Kontrolní hlášení
Pokud je vystavená faktura nad 10.000 Kč pro podnikatele - neplátce DPH, požaduje zákon vyplnění DIČ podle § 130 DŘ. Logické to není, ale jen pokud se z tohoto neplátce nestane záhy plátce, pak by si na základě takového dokladu uplatňoval případně nárok na odpočet rok zpětně, potom by se doklad "spároval" dodatečně.
Poplatníci budou ve svých vydaných fakturách řešit povinné údaje všelijak, podle mne kolonka Datum hlášení DPH má být to, co se v KH označuje jako Datum povinnosti přiznat daň.
Vzhledem k tomu, že registr Rodných čísel jako obecného identifikátoru není u podnikatelů - neplátců nikde volně k dispozici, musí dodavatelé řešit výše uvedený problém tím, že vyzývají odběratele - fyzické osoby, aby jim svá RČ sdělili "dobrovolně". Samozřejmě, pokud odběratel FO své DIČ (tedy rodné číslo) sdělit nechce, doporučuji vystavit jim fakturu bez DIČ a u faktury nad 10.000 Kč uvést větu asi tohoto znění: Není li na faktuře uvedeno DIČ odběratele, vystupuje odběratel jako osoba nepovinná k dani - nepodnikatel. Tím budete kryti při kontrole FÚ.
A co konkrétně tam čtete jinak ?
DIČ odběratele (kód státu a kmenová část) - povinná položka uvede se DIČ pro účely DPH, v případě neplátců nebo právnických osob nepovinných k dani - DIČ podle daňového řádu, § 130 DŘ
Nebo rovněž může jít o případy, kdy odběratel nesdělí své
DIČ a má se za to, že vystupuje jako fyzická osoba nepovinná k dani.,
V souvislosti s KH se dle neustále se doplňujících "Pokynů FS" má uvádět DIČ i u neplátců DPH :( kteří jsou "osoby povinné k dani nebo PO nepovinných k dani"... A až dle toho, jestli vám odběratel sdělí nebo nesdělí své DIČ, budete vy jako dodavatel zadávat DD do jednotlivých částí:
do A.4. - odběratel s DIČ nad 10.000 Kč
nebo
do A.5. - odběratel bez DIČ (i nad limit)
- nebo s DIČ do limitu 10.000 Kč
Pokud vám odběratel DIČ nesdělí, má se za neplátce-nepodnikatele
-konečného spotřebitele a do A.5.
No taky to sdělovat nechtějí, ale v tom případě nemají nárok na to dostat od vás běžný DD, který by si možná někdy v budoucnu chtěli uplatnit, pokud by se stali plátci DPH. Je jasné, že pro 99% z nich je DD na nic :-). Jak já všude říkám, je to jen výmysl pana Babiše aby mohl špiclovat, komu jste něco prodali nad 10.000 :-) To ale nemění nic na tom, že v pokynech ke KH je to tak jak uvádím já + paní Daniela :-)
S tím se nijak netrapte. Přece se nebudeme přebíjet trumfy. Jen jsem chtěl říci, že nebudu prudit a od neplátců lámat RČ či DIČ. A pokud si budou chtít cokoliv zpětně uplatnit pokud budou někdy plátci DPH, bude u nich postup stejný jako dosud. Také nemají DD s uvedeným jejich DIČ.
Souhlasím s vámi, že logiku to nemá, nicméně podíváme-li se na ty pokyny výše, pak k oddílu A4 se uvádí:
A.4. Uskutečněná zdanitelná plnění s hodnotou nad 10.000,- Kč včetně daně
Část A.4. vyplňuje plátce, který uskutečňuje zdanitelné plnění kde součet hodnot na daňovém dokladu přesahuje hodnotu 10.000,- Kč včetně daně osobu příjemce:
- plátce,
- osoby povinné k dani – neplátce,
- právnické osoby nepovinné k dani
Ono to koresponduje s § 28 ZDPm kdy plátce je povinen vystavit DD osobě povinné k dani, tedy plátcům i neplátcům. A jen pokud FO vystupují jako nepodnikatelé, pak teprve se jim DD vystaví bez DIČ a spadá do A5.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
20. 1. 2016 17:27
Dobrý den, prosím, musí být vyplněné DIČ na vystavené faktuře pro neplátce DPH nebo se tam neuvádí nic? Zdá se mě to nelogické uvádět pro neplátce DPH jeho daňové číslo, když si daň stejně neodečte. Co je, prosím, správně?
Dnes jsme dostali fakturu přijatou a je tam kolonka " Datum hlášení DPH ", myslím, že by tam neměla být?
Na další FP, máme uvedenou poznámku, že všichni neplátci si mají nahlásit svá daňová čísla k doplnění.
Poraďte, prosím, děkuji
Jan