Sociální a zdravotní pojištění po ukončení studia, před zahájením podn

• (neregistrovaný)

29. 8. 2012 11:58

Dobry den,

obracim se na Vas se specifickym dotazem.

V zari ukoncuji studium na VS, neni mi jeste 26 let.

Cca od listopadu zacnu podnikat v ramci s.r.o., jehoz jsem jednatelkou, ktere v soucasne dobe neni cinne.

Odkdy musim prosim platit zdravotni a socialni pojisteni a jakym zpusobem - jako firma ci osvc zamestnane svoji firmou?

Firma, jejiz jsem jednatelem, se bude zabyvat telovychovnou cinnosti a ja zde budu rovnez pusobit jako lektor...

Jaky je podle Vas prosim optimalni model pro placeni pojisteni v dane situaci?

Dekuji predem za Vasi odpoved.

Srdecne

Barbora V

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 30. 8. 2012 6:50

autorka

Dobrý den,

pokud Váš dotaz správně chápu, prozatím nemáte z podnikatelské ani jiné činnosti žádné příjmy. Minimální zdravotní pojištění není student povinen platit v měsíci, ve kterém složí poslední státní zkoušku a v měsíci následujícím, pokud nemá po celý měsíc příjmy ze zaměstnání nebo není OSVČ. Více zde: Podnikající absolventi škol platí minimální zálohy na pojistné

V měsíci listopadu předpokládáte zahájení činnosti jako jednatelka s.r.o. Odměny jednatele se zdaňují jako příjmy ze závislé činnosti, tedy i sociální a zdravotní pojištění budete odvádět obdobně jako zaměstnanci. Zálohy na pojistné jako OSVČ platit nemusíte, jestliže budou Vaše příjmy z činnosti pro s.r.o. alespoň ve výši minimální mzdy, tj. v současné době 8000 Kč.   

Budete-li současně působit jako lektorka, měla byste uzavřít s s.r.o. pracovní poměr na lektorskou činnost.

Rozhodně bych Vám doporučovala před zahájením činnosti společnosti konzultaci s účetním či daňovým poradcem.

Dagmar Kučerová  :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).