Dobrý den,
pokud Váš dotaz správně chápu, prozatím nemáte z podnikatelské ani jiné činnosti žádné příjmy. Minimální zdravotní pojištění není student povinen platit v měsíci, ve kterém složí poslední státní zkoušku a v měsíci následujícím, pokud nemá po celý měsíc příjmy ze zaměstnání nebo není OSVČ. Více zde: Podnikající absolventi škol platí minimální zálohy na pojistné
V měsíci listopadu předpokládáte zahájení činnosti jako jednatelka s.r.o. Odměny jednatele se zdaňují jako příjmy ze závislé činnosti, tedy i sociální a zdravotní pojištění budete odvádět obdobně jako zaměstnanci. Zálohy na pojistné jako OSVČ platit nemusíte, jestliže budou Vaše příjmy z činnosti pro s.r.o. alespoň ve výši minimální mzdy, tj. v současné době 8000 Kč.
Budete-li současně působit jako lektorka, měla byste uzavřít s s.r.o. pracovní poměr na lektorskou činnost.
Rozhodně bych Vám doporučovala před zahájením činnosti společnosti konzultaci s účetním či daňovým poradcem.
Dagmar Kučerová :)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
29. 8. 2012 11:58
Dobry den,
obracim se na Vas se specifickym dotazem.
V zari ukoncuji studium na VS, neni mi jeste 26 let.
Cca od listopadu zacnu podnikat v ramci s.r.o., jehoz jsem jednatelkou, ktere v soucasne dobe neni cinne.
Odkdy musim prosim platit zdravotni a socialni pojisteni a jakym zpusobem - jako firma ci osvc zamestnane svoji firmou?
Firma, jejiz jsem jednatelem, se bude zabyvat telovychovnou cinnosti a ja zde budu rovnez pusobit jako lektor...
Jaky je podle Vas prosim optimalni model pro placeni pojisteni v dane situaci?
Dekuji predem za Vasi odpoved.
Srdecne
Barbora V