Podnikání na mateřské dovolené OSVČ

• (neregistrovaný)

30. 8. 2012 21:56

Dobrý den,
    můj dotaz se týká podnikání na mateřské dovolené. Jsem OSVČ a přibližně za 2 měsíce nastoupím na mateřskou dovolenou. Na tu, jak jsem si již zjistila, mám nárok (vše potřebné mám placeno). Můj problém je ale v tom, že mám mnoho zakázek, které bych chtěla dokončit a nepřipravit se tak o možné budoucí zákazníky. Podmínkou výplaty PPM je ovšem skutečnost, že nesmím osobně vykonávat podnikatelskou činnost. Můj dotaz tedy zní: je možné vzít si brigádníka (třeba na dohodu o pracovní činnosti), který by vykonával činnost mým jménem? Tak abych mohla čerpat mateřskou a později i rodičovskou dovolenou bez problémů? Nechci dělat nic na černo, protože jsem z malého města. Může tímto případným brigádníkem být například otec nebo můj bratr? Jsou nějaké jiné úskalí tohoto postupu?
    Děkuji Jana K.

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 31. 8. 2012 14:44

autorka

Dobrý den,

podmínkou pobírání peněžité pomoci v mateřství z nemocenského pojištění OSVČ je osobní nevykonávání výdělečné činnosti. Důležité je slovo OSOBNÍ. Můžete tedy podnikat prostřednictvím spolupracující osoby nebo jiné pověřené osoby, kupříkladu zaměstnance. Postačí když v žádosti o PPM prohlásíte, že podnikatelskou činnost nebudete sama vykonávat. 

Na pracovní smlouvu nebo dohodu můžete zaměstnat i rodinného příslušníka (s výjimkou manžela). Pracovní poměr uzavřený mezi fyzickými osobami - manželi zákoník práce nedovoluje. A jaká mohou být úskalí? Záleží na vzájemných vztazích. Pro někoho je zaměstnávání rodinných příslušníků přínosné, jiným se neosvědčilo. V každém případě jde o velmi krátkou dobu, jelikož od okamžiku, kdy začnete pobírat rodičovský příspěvek, můžete vykonávat podnikatelskou činnost prakticky bez omezení.

Více v článcích věnovaných podnikání na mateřské dovolené, například: I v době mateřské dovolené lze podnikat. Čtěte, jak na to

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).