Dobrý den,
podmínkou pobírání peněžité pomoci v mateřství z nemocenského pojištění OSVČ je osobní nevykonávání výdělečné činnosti. Důležité je slovo OSOBNÍ. Můžete tedy podnikat prostřednictvím spolupracující osoby nebo jiné pověřené osoby, kupříkladu zaměstnance. Postačí když v žádosti o PPM prohlásíte, že podnikatelskou činnost nebudete sama vykonávat.
Na pracovní smlouvu nebo dohodu můžete zaměstnat i rodinného příslušníka (s výjimkou manžela). Pracovní poměr uzavřený mezi fyzickými osobami - manželi zákoník práce nedovoluje. A jaká mohou být úskalí? Záleží na vzájemných vztazích. Pro někoho je zaměstnávání rodinných příslušníků přínosné, jiným se neosvědčilo. V každém případě jde o velmi krátkou dobu, jelikož od okamžiku, kdy začnete pobírat rodičovský příspěvek, můžete vykonávat podnikatelskou činnost prakticky bez omezení.
Více v článcích věnovaných podnikání na mateřské dovolené, například: I v době mateřské dovolené lze podnikat. Čtěte, jak na to
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
30. 8. 2012 21:56
Dobrý den,
můj dotaz se týká podnikání na mateřské dovolené. Jsem OSVČ a přibližně za 2 měsíce nastoupím na mateřskou dovolenou. Na tu, jak jsem si již zjistila, mám nárok (vše potřebné mám placeno). Můj problém je ale v tom, že mám mnoho zakázek, které bych chtěla dokončit a nepřipravit se tak o možné budoucí zákazníky. Podmínkou výplaty PPM je ovšem skutečnost, že nesmím osobně vykonávat podnikatelskou činnost. Můj dotaz tedy zní: je možné vzít si brigádníka (třeba na dohodu o pracovní činnosti), který by vykonával činnost mým jménem? Tak abych mohla čerpat mateřskou a později i rodičovskou dovolenou bez problémů? Nechci dělat nic na černo, protože jsem z malého města. Může tímto případným brigádníkem být například otec nebo můj bratr? Jsou nějaké jiné úskalí tohoto postupu?
Děkuji Jana K.