Dobrý den,
na tiskopis, který vyplňujete pro účely dávek pomoci v hmotné nouzi, se dle mého názoru vypíše celý měsíc srpen (od 1.8. do 31.8.) a dosažený příjem v korunách. Jste zaměstnán po celý měsíc srpen.
Co se týče neplaceného volna - zaměstnavatel Vám nemůže jen tak nařídit neplacené volno. To je v rozporu se zákoníkem práce. Neplacené volno se poskytuje pouze na žádost zaměstnance. Jestliže máte sjednánu určitou pracovní dobu a zaměstnavatel pro Vás nemá práci, např. z důvodu nedostatku zakázek, je povinen Vám vyplatit za tuto dobu náhradu mzdy dle § 209 zákoníku práce. Případný doplatek zdravotního pojištění do minimálního vyměřovacího základu, pokud Váš měsíční příjem bude nižší než minimální mzda, je na zaměstnavateli.
Je tedy rozhodující, co máte sjednáno v pracovní smlouvě (rozsah sjednané týdenní pracovní doby). Pokud Vám zaměstnavatel práci v souladu s ní nepřiděluje a ani neposkytne za dobu překážek v práci náhradu mzdy, můžete podat stížnost na příslušný úřad inspekce práce (kontakty zde).
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
2. 9. 2012 6:14
Vážená/ý
potřebuji zodpovědět dotaz:
Jsem zaměstnanec HPP na dobu určitou 6 měsíců, se základním platem HMzdy 8.000,-Kč. Poprvé se mi stalo, že jsem v měsíci srpnu odpracoval jen, a to celkem 12 dní, tak říkajíc kouskovaně, a to od 1.8-9.8.2012, pak 18.8.-19.8. a ještě 22.8.2012. Nevím si rady s výpočtem mzdy, jelikož mi zaměstnavatel na dotaz doplatku mzdy k záloze za měsíc červen již nedal žádnou práci, aniž bych s tím souhlasil, dal mi neplaceném volno.
Družka pobírá "hmotnou nouzi", a nevím jak napsat datum odpracovaných dní do tiskopisu "Doklad o výši měsíčních příjmů", jelikož tam je 1 řádek..Jestli mám ty odpracované dny rozepsat, nebo jen napsat 12 dní od 1.8-12.8.2012. Vždy jsem zaměstnavateli vypsal datum od kdy do kdy jsem pracoval a účetní jen napala do tiskopisu čistou mzdu.
Dále bych potřeboval vědět, co mě bude obnášet to neplacené(nucené) volno, jak s tím nlaoží účetní firmy zaměstnavatele, jesli mi i za těch jen 12 dní napíše celý základní hrubý výdělek.
Děkuji za zodpovězení dotazu a omlouvám se, že píši tak brzy ráno v neděli, ale nedá mi to spát. Vím, že přes víkend se odpovědi nedočkám, ale vím, že po přečtení v pondělí, dostanu odpověď do 48 hodin.
S pozdravem a přáním příjemného dne
Luknár Ivan
V Havířově 4, dne 2.9.2012