Dobrý den,
rozumíme, že máte uzavřenou smlouvu o výkonu funkce jednatele v souladu s obchodním zákoníkem.
Přestože jsou jednatelé statutárním orgánem společnosti a nejsou tedy jako zaměstnanci ve smyslu pracovněprávních předpisů, z daňového hlediska se jejich odměny posuzují jako příjmy podléhající dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.
Z hlediska jednatelů zúčtovaný příjem do výše 2 500 Kč nezakládá od 1. 1. 2012 účast na důchodovém pojištění (do konce r. 2011 do výše 6 200,- Kč). Pojistnému na veřejné zdravotní pojištění odměna jednatele podléhala již v minulých letech a tato povinnost zůstala zachována i pro rok 2012.
Zpětně odměnu vyplatit můžete, nicméně v měsíci, ve kterém budete odměnu dodatečně vyplácet, dojde k překročení rozhodného příjmu, a proto vznikne povinnost odvést pojistné na sociální zabezpečení. V následujících měsících (nebude-li rozhodný příjem 2 500 Kč překročen) budete odvádět pouze pojistné na veřejné zdravotní pojištění a případně zálohy na daň z příjmů.
Ohledně krácení odměny za část měsíce je nutné nahlédnout do přesného znění smlouvy o výkonu funkce, obchodněprávní předpisy tuto záležitost explicitně neřeší.
Hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
3. 9. 2012 4:52
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak mám postupovat v případě, že mám začít vyplácet odměnu z výkonu funkce jednatele, která je stanovena na 2000,-. Vím, že musím odvést zdravotní pojištění a daň. Smlouva je sepsaná v dubnu letošního roku, ale jednatel mi ji dodal až tento měsíc. Mám tento měsíc sečíst odměny za 5měsíců a odvést tedy i důchodové pojištění a od dalšího měsíce už opět jen zdravotní pojištění a daň?
Lze vůbec takto zpětně odměnu vyplatit? Dále bych se zeptala je-li smlouva sepsaná od poloviny měsíce náleží jí celá odměna za daný měsíc (tedy 2000,-) nebo se krátí?