Odměna z výkonu funkce jednatele

• (neregistrovaný)

3. 9. 2012 4:52

Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat jak mám postupovat v případě, že mám začít vyplácet odměnu z výkonu funkce jednatele, která je stanovena na 2000,-. Vím, že musím odvést zdravotní pojištění a daň. Smlouva je sepsaná v dubnu letošního roku, ale jednatel mi ji dodal až tento měsíc. Mám tento měsíc sečíst odměny za 5měsíců a odvést tedy i důchodové pojištění a od dalšího měsíce už opět jen zdravotní pojištění a daň?
    Lze vůbec takto zpětně odměnu vyplatit? Dále bych se zeptala je-li smlouva sepsaná od poloviny měsíce náleží jí celá odměna za daný měsíc (tedy 2000,-) nebo se krátí?

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 5. 9. 2012 16:48

bez přezdívky

Dobrý den,

rozumíme, že máte uzavřenou smlouvu o výkonu funkce jednatele v souladu s obchodním zákoníkem.

Přestože jsou jednatelé statutárním orgánem společnosti a nejsou tedy jako zaměstnanci ve smyslu pracovněprávních předpisů, z daňového hlediska se jejich odměny posuzují jako příjmy podléhající dani z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Z hlediska jednatelů zúčtovaný příjem do výše 2 500 Kč nezakládá od 1. 1. 2012 účast na důchodovém pojištění (do konce r. 2011 do výše 6 200,- Kč). Pojistnému na veřejné zdravotní pojištění odměna jednatele podléhala již v minulých letech a tato povinnost zůstala zachována i pro rok 2012.

Zpětně odměnu vyplatit můžete, nicméně v měsíci, ve kterém budete odměnu dodatečně vyplácet, dojde k překročení rozhodného příjmu, a proto vznikne povinnost odvést pojistné na sociální zabezpečení. V následujících měsících (nebude-li rozhodný příjem 2 500 Kč překročen) budete odvádět pouze pojistné na veřejné zdravotní pojištění a případně zálohy na daň z příjmů.

Ohledně krácení odměny za část měsíce je nutné nahlédnout do přesného znění smlouvy o výkonu funkce, obchodněprávní předpisy tuto záležitost explicitně neřeší.

Hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).