Krácení diety

• (neregistrovaný)

10. 9. 2012 18:16

Dobrý den, se souhlasem zaměstnavatele jsem použil v červnu 2012 pro cestu do Švýcarska své auto, ostatní zaměstnanci jeli busem, vypraveným zaměstnavatelem. Diety byly vyplaceny všem, i mně, v plné výši před začátkem cesty. Nyní po mně požaduje zaměstnavatel vrácení celé jedné diety a části druhé z důvodu použití vlastního vozidla. Tu druhou dietu vypočítává poměrně za všechny hodiny toho dne před zahájením práce. Částku požaduje v Kč a v hotovosti, prý to nelze vyúčtovat ve výplatě. Postupuje správně? Děkuji Michael Mergl 

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 11. 9. 2012 18:32

autorka

Dobrý den,

na základě Vámi poskytnutých informací nemohu odpovědět, zda Vám zaměstnavatel poskytnul cestovní náhrady v souladu se zákoníkem práce. Minimálně lze předpokládat, že výše poskytnutého stravného, která se odvíjí od celkové délky strávené v zahraničí (respektive v jednotlivých státech) bude jiná dle zvoleného způsobu dopravního prostředku. Jistě jste nepřekročili hranice jednotlivých států ve stejnou dobu při cestě autobusem a při cestě autem.

Záloha poskytnutá do předpokládané výše cestovních náhrad se vyúčtovává dle § 183 zákoníku práce. Částka, kterou má zaměstnanec zaměstnavateli vrátit skutečně není součástí mzdy. Vyúčtovává se v hotovosti.

Dagmar Kučerová  ;)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).