Dobrý den,
na základě Vámi poskytnutých informací nemohu odpovědět, zda Vám zaměstnavatel poskytnul cestovní náhrady v souladu se zákoníkem práce. Minimálně lze předpokládat, že výše poskytnutého stravného, která se odvíjí od celkové délky strávené v zahraničí (respektive v jednotlivých státech) bude jiná dle zvoleného způsobu dopravního prostředku. Jistě jste nepřekročili hranice jednotlivých států ve stejnou dobu při cestě autobusem a při cestě autem.
Záloha poskytnutá do předpokládané výše cestovních náhrad se vyúčtovává dle § 183 zákoníku práce. Částka, kterou má zaměstnanec zaměstnavateli vrátit skutečně není součástí mzdy. Vyúčtovává se v hotovosti.
Dagmar Kučerová ;)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
10. 9. 2012 18:16
Dobrý den, se souhlasem zaměstnavatele jsem použil v červnu 2012 pro cestu do Švýcarska své auto, ostatní zaměstnanci jeli busem, vypraveným zaměstnavatelem. Diety byly vyplaceny všem, i mně, v plné výši před začátkem cesty. Nyní po mně požaduje zaměstnavatel vrácení celé jedné diety a části druhé z důvodu použití vlastního vozidla. Tu druhou dietu vypočítává poměrně za všechny hodiny toho dne před zahájením práce. Částku požaduje v Kč a v hotovosti, prý to nelze vyúčtovat ve výplatě. Postupuje správně? Děkuji Michael Mergl