Dobrý den,
z Vašeho dotazu plyne, že výpověď prozatím doručena nebyla. Ta Vám může být doručena kdykoli, např. i mimo pracoviště (s výjimkou ochranné doby - pracovní neschopnost atd). Za doručenou se považuje i v případě, kdy zaměstnanec přijetí písemnosti odmítne.
Pakliže Vám zaměstnavatel hodlá dát výpověď z organizačních důvodů dle § 52 písm. c) zákoníku práce, musí dodržet dvouměsíční výpovědní dobu dle § 51 zákoníku práce. Máte samozřejmě nárok na odstupné dle délky pracovního poměru v souladu s § 67 zákoníku práce. Pracovní poměr tedy nemůže skončit 30. 9. 2012 a jak správně uvádíte, v případě, že pro Vás již nemá do skončení pracovního poměru ve výpovědní době práci, náleží Vám za tuto dobu náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Jedním z možných postupů je ukončení pracovní neschopnosti k 27.9.2012 (28.9. je svátek, předpokládám, že v tento den nepracujete). Aby pracovní poměr skončil k 30. 11. 2012, bude Vám muset zaměstnavatel doručit výpověď do 30.9. (může i ve svátek nebo o víkendu s výjimkou nočního klidu). Jen doplním, že výpovědní lhůta se u výpovědi z organizačních důvodů prodlužuje o případnou pracovní neschopnost zaměstnance v této době. Zaměstnavatel je povinen hradit náhradu mzdy v prvních 21 dnech pracovní neschopnosti.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Historie čerpacích stanic: Víte, že než vznikly, prodávalo se palivo v lékárnách?
Další vysoká pokuta za švarcsystém, po programátorech si úřady vyšláply na kadeřnice
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
15. 9. 2012 14:15
Dobrý den,
minulý týden ve středu se bylo na poradě ředitelem ve 14,00 hodin řečeno, že budu propuštěn pro nadbytečnost - moje práce je prý pro firmu přepychem - a to k 30.9.2012.
/O pozadí výpovědi se nebudu zmiňovat - bližší nastupující milenka ne zaměstnanec/. Nechci se soudit pro neoprávněnost výpověďi.
Odpracoval jsem tedy směnu. Další den jsem byl u lékaře a mám neschopenku.
Ukončení pracovní neschopnosti předpokládám v pátek k 30.9.2012. Možná 28.9.2012.
Ředitel chce abych svou práci předala jinému zaměstnanci. Podle mého je to nesmysl.....když budu propuštěna pro nadbytečnost.
Když mi dá v pátek 28.9.2012 výpověď ze strany zaměstnavatele a ve výpověďi bude uvedeno, že jsem propuštěna pro nadbytečnost § 52., odst. c., jedná se o překážku na straně zaměstnavatele /§ 208 ZP/ a já nemusím dále chodit do uvedené práce po dobu výpovědní?
Je zaměstnavatel povinen mi proplácet ušlou mzdu /průměrem/ pro překážku na straně zaměstnavatele. Mám nárok na odstupné i v tomto případě?
Chápe se uvedený den 28.9. jako začátek práce? Kdy mám převzít výpověď ??? Až 1.10.2012???
Kdy mám ukončit neschopenku??? Vím, že spekuluji, ale jak se do lesa volá...... a nemám sílu se ji do zaměstnání vrátit.... a k čemu???