Dobrý den,
z Vašeho dotazu plyne, že výpověď prozatím doručena nebyla. Ta Vám může být doručena kdykoli, např. i mimo pracoviště (s výjimkou ochranné doby - pracovní neschopnost atd). Za doručenou se považuje i v případě, kdy zaměstnanec přijetí písemnosti odmítne.
Pakliže Vám zaměstnavatel hodlá dát výpověď z organizačních důvodů dle § 52 písm. c) zákoníku práce, musí dodržet dvouměsíční výpovědní dobu dle § 51 zákoníku práce. Máte samozřejmě nárok na odstupné dle délky pracovního poměru v souladu s § 67 zákoníku práce. Pracovní poměr tedy nemůže skončit 30. 9. 2012 a jak správně uvádíte, v případě, že pro Vás již nemá do skončení pracovního poměru ve výpovědní době práci, náleží Vám za tuto dobu náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku.
Jedním z možných postupů je ukončení pracovní neschopnosti k 27.9.2012 (28.9. je svátek, předpokládám, že v tento den nepracujete). Aby pracovní poměr skončil k 30. 11. 2012, bude Vám muset zaměstnavatel doručit výpověď do 30.9. (může i ve svátek nebo o víkendu s výjimkou nočního klidu). Jen doplním, že výpovědní lhůta se u výpovědi z organizačních důvodů prodlužuje o případnou pracovní neschopnost zaměstnance v této době. Zaměstnavatel je povinen hradit náhradu mzdy v prvních 21 dnech pracovní neschopnosti.
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
15. 9. 2012 14:15
Dobrý den,
minulý týden ve středu se bylo na poradě ředitelem ve 14,00 hodin řečeno, že budu propuštěn pro nadbytečnost - moje práce je prý pro firmu přepychem - a to k 30.9.2012.
/O pozadí výpovědi se nebudu zmiňovat - bližší nastupující milenka ne zaměstnanec/. Nechci se soudit pro neoprávněnost výpověďi.
Odpracoval jsem tedy směnu. Další den jsem byl u lékaře a mám neschopenku.
Ukončení pracovní neschopnosti předpokládám v pátek k 30.9.2012. Možná 28.9.2012.
Ředitel chce abych svou práci předala jinému zaměstnanci. Podle mého je to nesmysl.....když budu propuštěna pro nadbytečnost.
Když mi dá v pátek 28.9.2012 výpověď ze strany zaměstnavatele a ve výpověďi bude uvedeno, že jsem propuštěna pro nadbytečnost § 52., odst. c., jedná se o překážku na straně zaměstnavatele /§ 208 ZP/ a já nemusím dále chodit do uvedené práce po dobu výpovědní?
Je zaměstnavatel povinen mi proplácet ušlou mzdu /průměrem/ pro překážku na straně zaměstnavatele. Mám nárok na odstupné i v tomto případě?
Chápe se uvedený den 28.9. jako začátek práce? Kdy mám převzít výpověď ??? Až 1.10.2012???
Kdy mám ukončit neschopenku??? Vím, že spekuluji, ale jak se do lesa volá...... a nemám sílu se ji do zaměstnání vrátit.... a k čemu???