Možnosti uplatnění nároků z vad zboží jsou stanoveny v ustanovení § 622 Občanského zákoníku. Zákon rozlišuje, zda se jedná o vady odstranitelné či neodstranitelné. V případě vady odstranitelné, což bude Váš případ, máte právo, aby vada věci byla bezplatně, včas a řádně odstraněna. Jedná-li se pak o vadu neodstranitelnou, máte právo na výměnu zboží nebo můžete od smlouvy odstoupit (požadovat vrácení peněz). V případě, že jde sice o vadu odstranitelnou, ale vada se vyskytne opětovně i po opravě věci nebo pokud se vyskytne větší počet vad, příslušejí Vám stejná práva jako u vad neodstranitelných, tj. máte právo na výměnu zboží nebo můžete od smlouvy odstoupit. Pokud se Vám tedy kopačky znovu po opravě rozlepí, využijte možnost výměny zboží nebo vrácení peněz.
Zákon o ochraně spotřebitele dále stanovuje, že reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Po uplynutí této lhůty má spotřebitel stejná práva, jako by se jednalo o vadu, kterou nelze odstranit.
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více jak 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
18. 9. 2012 17:19
Dobrý den,
dne 14. 6. 2012 jsem si kupoval ve sportovním obchodě kopačky.
Dne 4. 7. 2012 jsem podal reklamaci ohledně jejich rozlepení, prodavači mi oznámili, že reklamace trvá měsíc, ale že po 14-ti dnech reklamace bývají hotovy a že se mi ozvou. Dali mi reklamační list s číslem 2 a zakroužkovali mi navrhovaný způsob reklamace (oprava zboží, výměna zboží) a paragon nákupu kopaček si vzali. po 20-ti dnech jsem si zavolal zda už mám kopačky na skladě. Oznámili mi, že kopačky neodeslali, že vedoucí řekl, že by reklamaci nevzali, poněvadž zboží není dostatečně poškozené, ať si pro ně přijdu a ještě v nich chvíli hraji. Tak jsem si kopačky vzal, chvíli v nich hrál a 23.8. nebo tak nějak jsem je byl dát opět na reklamaci, žádný nový záruční list mi nedali, mám doma pouze reklamační list číslo 2. Dnes jsem si do kamenného obchodu opět zavolal a oznámili mi, že kopačky mám opravené, že si pro ně mohu přijít.
Chtěl bych se tímto na vás tedy obrátit jaké mám možnosti. Nebaví mě už tři měsíce řešit kopačky, poněvadž po této opravě vím, že se mi stejně rozlepí a že potom podám druhou reklamaci. Čekal jsem, že se k tomu postaví už trochu jinak, ale tohle jednání už se mi vážně nelíbí, jsou jiné možnosti? Děkuji předem za odpověď.
P.S.: nezlobte se že jsem se tak rozepsal nevím jak bych to jinak podal.
S pozdravem Udržal Milan.