Prohlášení poplatníka - student

• (neregistrovaný)

21. 9. 2012 14:50

Dobrý den,
    mám prvního zaměstnance - studenta vysoke školy, kter ýpožaduje podepsat Prohlášení poplatníka, aby mohl čerpat slevy na dani z příjmu. Vím, že vzhledem k tomu, že pro něj měsíční sleva na dani je vyšší než záloha na daň, nemusí tedy žádnou daň platit. Jak to ale funguje v realu? Je to tak, že ji měsíčně nemám žádnou daň ztrhávat  (měsíční hrubá mzda = čístá mzda 100Kč/hod) a na konci zúčtovacího období jen jako zaměstnavatel státu dokážu (růžovým papírem + potvrzením o studiu), proč jsem za ní daň měsíčně neodváděla? Nebo daň od začátku měsíčně odvádím a na konci zúčtovacího období jí bude daň státem vrácena?
    Dále mám dotaz, kdy se musí prohlášení poplatníka podepsat, při vstupu do zaměstnání?

Děkuji,
    JV

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 23. 9. 2012 23:12

bez přezdívky

Dobrý den paní Vávrová,

pokud je částka slev na dani vyšší než daň, potom žádnou daň v daném měsíci nesrážíte, tedy nic neodvádíte.

Váš zaměstnanec musí podepsat tzv. prohlášení do 30 dnů po vstupu do zaměstnání a poté každoročně do 15. února. Podepsané prohlášení nemusíte na konci zdaňovacího období zasílat finančnímu úřadu, ponechte jej pro případ daňové kontroly například v osobní složce zaměstnance.

Přeji Vám hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).