Honorář za foto do knihy

• (neregistrovaný)

24. 9. 2012 17:33

Dobrý den,

mám vyplácet honoráře za fotografie (práva k nim) použité v knize, kterou jsem vydal, nejde tedy o honoráře za práci pro noviny, televizi apod. Mám je zdaňovat 15%, nebo posílat nezdaněné? Hraje roli jejich výše? Pohybuje se od několika set Kč po několik tisíc Kč.

Děkuji,

Dušan Mrňa

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 9. 2012 22:56

bez přezdívky

Dobrý den pane Mrňo,

obecně mohou příjmy z autorských práv podléhat zdanění:
      1) podle § 6 zákona o daních z příjmů jako příjmy ze závislé činnosti,
      2) podle § 7 odst. 2 písm. a) zákona o daních z příjmů jako příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti nebo
      3) podle § 10 zákona o daních z příjmů jako ostatní příjmy, jde-li o příjmy dosažené ze zděděného autorského práva.

Z Vašeho dotazu se domnívám, že se nebude jednat o honorář pro Vašeho zaměstnance (bod 1), ani o příjmy ze zděděného autorského práva (bod 3), ale o příjmy samostatně výdělečné osoby, která vykonává uměleckou nebo jinou tvůrčí činnost na základě autorskoprávních vztahů (bod 2). Příjmy z autorských honorářů podléhající zdanění dle § 7 odst. 2 písm. a) zákona o daních z příjmů jsou zdaňovány buď zvláštní sazbou daně (srážková daň), nebo v rámci daňového přiznání. Zvláštní sazbě daně podléhají příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů nebo do televize ve smyslu ustanovení § 7 odst. 6 zákona o daních z příjmů. Ve Vašem případě se ale jedná o jiný druh autorského honoráře, který není uveden v § 7 odst. 6, čili tento druh autorského honoráře nepodléhá srážkové dani, ale autor má povinnost tyto své příjmy zdanit sám, a to formou podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob.

Přeji hezký den.

S pozdravem

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).