Dobrý den pane Mrňo,
obecně mohou příjmy z autorských práv podléhat zdanění:
1) podle § 6 zákona o daních z příjmů jako příjmy ze závislé činnosti,
2) podle § 7 odst. 2 písm. a) zákona o daních z příjmů jako příjmy z jiné samostatné výdělečné činnosti nebo
3) podle § 10 zákona o daních z příjmů jako ostatní příjmy, jde-li o příjmy dosažené ze zděděného autorského práva.
Z Vašeho dotazu se domnívám, že se nebude jednat o honorář pro Vašeho zaměstnance (bod 1), ani o příjmy ze zděděného autorského práva (bod 3), ale o příjmy samostatně výdělečné osoby, která vykonává uměleckou nebo jinou tvůrčí činnost na základě autorskoprávních vztahů (bod 2). Příjmy z autorských honorářů podléhající zdanění dle § 7 odst. 2 písm. a) zákona o daních z příjmů jsou zdaňovány buď zvláštní sazbou daně (srážková daň), nebo v rámci daňového přiznání. Zvláštní sazbě daně podléhají příjmy autorů za příspěvky do novin, časopisů nebo do televize ve smyslu ustanovení § 7 odst. 6 zákona o daních z příjmů. Ve Vašem případě se ale jedná o jiný druh autorského honoráře, který není uveden v § 7 odst. 6, čili tento druh autorského honoráře nepodléhá srážkové dani, ale autor má povinnost tyto své příjmy zdanit sám, a to formou podání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob.
Přeji hezký den.
S pozdravem
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Konec drahého tankování? Vláda zavádí stropy a zlevňuje naftu
Nová povinnost firem už běží: Registraci zaměstnanců usnadní jednoduchý dotazník
OSVČ v časové pasti: Některé musí podat přehled už do 8. dubna
ČSSZ upozorňuje: Navazující zaměstnání se nově hlásí jinak
Senioři řidiči a povinné lékařské prohlídky: Nová pravidla neplatí vždy
Říkali jim hadráři a věštili krach. Dnes patří k lídrům trhu s bytovým textilem
24. 9. 2012 17:33
Dobrý den,
mám vyplácet honoráře za fotografie (práva k nim) použité v knize, kterou jsem vydal, nejde tedy o honoráře za práci pro noviny, televizi apod. Mám je zdaňovat 15%, nebo posílat nezdaněné? Hraje roli jejich výše? Pohybuje se od několika set Kč po několik tisíc Kč.
Děkuji,
Dušan Mrňa