Re: stravenky jen pro část zaměstnanců
Já myslím, že to možné není. Že se na to vztahuje něco kolem diskriminace. Každá firma musí mít směrnici o těchto věcech a nemůže si do směrnice napsat, že nárok na příspěvek na stravu má jen část zaměstnanců.
Také by mě kolem toho zajímala odpověď od někoho fundovaného.
Myslím, že to možné je, neznám přesnou citaci Zákoníku práce, ale tam je povinnost umožnit stravování, ale ne povinnost dávat zaměstnancům stravenky a příspěvek na stravování. Takže mi z toho vyplývá, že je to věcí firmy, komu stravenky dá a komu ne. Jinak s tou diskriminací souhlasím, ale to by asi řešil soud. Nebo možná i Úřad práce?
Pochopitelně že může. Diskriminace se nesmí odehrávat na základě rasy, pohlaví, náboženského vyznání, národnosti či etnika, sexuální orientace, barvy pleti, věku a příslušnosti k politické straně či hnutí. Kdyby tedy například zaměstnavatel dával týden dovolené navíc jen ženám mohlo by se jednat o diskriminaci. Pokud však benefity přiděluje na základě funkčního zařazení pracovníka (postavení) tak se o diskriminaci nejedná. Je logické že k různým pracovním pozicím zaměstnavatel přiznává nebo nepřiznává různé benefity, odměny, požitky. Všem stejně se dává jenom v komunismu.
Je, diky za ochotu, ale bohuzel nejsem v praci a doma fax nemam ("uzivam si" materskou dovolenou). Kdyby se Vam podarilo ziskat prip.odkaz na clanek nebo naskenovat, muj e-mail je danik zavinac bluetone tecka cz (nezlobte se za foneticky prepis mailu, ale mam spatnou zkusenost se spamy...).
Jeste jednou diky. Dana
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
31. 8. 2005 17:44
Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, jestli je možné, abys se stravenky vyplácely pouze části zaměsnancům (jen vedení) a aby řádový zaměstnanci je neměli? Osobně si myslím, že to možné není, jen nevím v jakém zákoně bych to mohla vyhledat. Děkuji vám za rady. S pozdravem Jana B.