Vyplacení odstupného po ukončení pracovního poměru

• (neregistrovaný)

24. 9. 2012 19:01

Dobrý den,
    jsem majitelka malé firmy a v součsné době mi jedna zaměstnankyně skončila mateřskou dovolenou a ukončily jsme pracovní poměr pro nadbytečnost. Předpokládala jsem, že když vyplatím tři měsíce odstupného bude vše v pořádku.  Ale moje bývalá zaměstnankyně přišla s tím, že ji mám vyplatit pět měsíců odstupného.  Žádám Vás proto touto cestou o radu, jak správně postupovat. Pro úplnost uvádím její pracovní působení v mé firmě.  Nastoupila  1.2.2008 a od 22.9 2008 - 5.1.2009 byla nemocná, od 6.1.2009 - 5.7.2009 mateřská dovolená, a od 6.7. - 22.2.2012  rodičovká dovolená. Ukončení pracovního poměru k 22.2.2012.  Znění výpovědi: Rozvazuji s Vámi pracovní poměr po dovršení věku tří let Vašeho dítěte. Vzhledem k tomu, že v současné době nemáme pro Vás odpovídající práci, rozvazujeme s Vámi pracovní poměr  k 22.2.2012 pro nadbytečnost.     
        Ráda bych  uvedené zaměstnankyni  dala kvalifikovanou odpověď na její připomínku, proto se obracím na Vás jako odborníky v uvedené problematice.
    Děkuji Vám za odpověď            Molnárová Ladislava

• Dotaz je starý, nové názory již nelze přidávat.
    • 25. 9. 2012 14:34

autorka

Dobrý den,

při výpovědi podané zaměstnavatelem pro nadbytečnost dle § 52 písm. c) zákoníku práce náleží odstupné nejméně dle § 67 zákoníku práce (od 1. ledna 2012 podle délky pracovního poměru). Výpovědní lhůta činí v souladu s § 51 zákoníku práce nejméně dva měsíce.

Zákoník práce zakazuje dát zaměstnanci, který je v ochranné lhůtě (např. rodičovská dovolená) výpověď. Výpověď tedy mohla být podána nejdříve po nástupu z rodičovské dovolené s tím, že pracovní poměr končí uplynutím výpovědní doby, která činí nejméně dva kalendářní měsíce. Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce (např. výpověď podaná 23. ledna, výpovědní doba začne 1. února a skončí 31.  března). V případě, že již nemá v době výpovědní doby zaměstnavatel pro zaměstnance práci, náleží mu za tuto dobu náhrada mzdy dle § 208 zákoníku práce ve výši průměrného výdělku. Zjednodušeně řečeno náhrada za dva měsíce výpovědní doby + odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku (pracovní poměr trvá od 1. 2. 2008, tj. alespoň dva roky. Pracovní neschopnost, případně mateřská a rodičovská dovolená nemá na výši odstupného vliv).     

Dagmar Kučerová  ::)   

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).