Dobrý den,
při výpovědi podané zaměstnavatelem pro nadbytečnost dle § 52 písm. c) zákoníku práce náleží odstupné nejméně dle § 67 zákoníku práce (od 1. ledna 2012 podle délky pracovního poměru). Výpovědní lhůta činí v souladu s § 51 zákoníku práce nejméně dva měsíce.
Zákoník práce zakazuje dát zaměstnanci, který je v ochranné lhůtě (např. rodičovská dovolená) výpověď. Výpověď tedy mohla být podána nejdříve po nástupu z rodičovské dovolené s tím, že pracovní poměr končí uplynutím výpovědní doby, která činí nejméně dva kalendářní měsíce. Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce (např. výpověď podaná 23. ledna, výpovědní doba začne 1. února a skončí 31. března). V případě, že již nemá v době výpovědní doby zaměstnavatel pro zaměstnance práci, náleží mu za tuto dobu náhrada mzdy dle § 208 zákoníku práce ve výši průměrného výdělku. Zjednodušeně řečeno náhrada za dva měsíce výpovědní doby + odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku (pracovní poměr trvá od 1. 2. 2008, tj. alespoň dva roky. Pracovní neschopnost, případně mateřská a rodičovská dovolená nemá na výši odstupného vliv).
Dagmar Kučerová ::)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
Nová sleva na sociálním pojistném v roce 2026
Konec roku rozhoduje: Špatně načasovaná platba daně či pojistného vyjde draho
Více než 1100 korun za to, že vám dají důchod. Přitom nemusíte platit nic
Od sedel po originální brýle. Přinášíme 10 zajímavých příběhů podnikatelů za rok 2025
Velký manuál k paušální dani OSVČ pro rok 2026
Výpočet důchodu se v roce 2026 změní
24. 9. 2012 19:01
Dobrý den,
jsem majitelka malé firmy a v součsné době mi jedna zaměstnankyně skončila mateřskou dovolenou a ukončily jsme pracovní poměr pro nadbytečnost. Předpokládala jsem, že když vyplatím tři měsíce odstupného bude vše v pořádku. Ale moje bývalá zaměstnankyně přišla s tím, že ji mám vyplatit pět měsíců odstupného. Žádám Vás proto touto cestou o radu, jak správně postupovat. Pro úplnost uvádím její pracovní působení v mé firmě. Nastoupila 1.2.2008 a od 22.9 2008 - 5.1.2009 byla nemocná, od 6.1.2009 - 5.7.2009 mateřská dovolená, a od 6.7. - 22.2.2012 rodičovká dovolená. Ukončení pracovního poměru k 22.2.2012. Znění výpovědi: Rozvazuji s Vámi pracovní poměr po dovršení věku tří let Vašeho dítěte. Vzhledem k tomu, že v současné době nemáme pro Vás odpovídající práci, rozvazujeme s Vámi pracovní poměr k 22.2.2012 pro nadbytečnost.
Ráda bych uvedené zaměstnankyni dala kvalifikovanou odpověď na její připomínku, proto se obracím na Vás jako odborníky v uvedené problematice.
Děkuji Vám za odpověď Molnárová Ladislava