Re: úrazové pojištění v rámci životního
životní je daňovým nákladem firmy do 8000,- Kč ročně/pracovník, částka nad je stejně jako úrazové pojištění nedaňovým nákladem. Pro zaměstnance je životní poj. (při splnění podmínek daných ZoDP) osvobozeno do výše 12 000,-.Úrazové pojištění tj. peněžní plnění vstupuje do základu daně (o částku 177,- se zvýší základ daně, nikoliv základ na soc. a zdrav. poj.)
tomu nerozumím!
zaměstnavatel platí celé ŽP prostě ho platí je v nákladech na mzdu bez odvodů
pro zaměstnance je to příjem nepodléhající odvodům tečka
zaměstnanec nic neuplatnuje protože nic neplatí
zaměstnavatel si poníži ZD o 8000tis .víc neřeším
pozor na úraz.poj. to není životka od pojišt.dostanete kolik můžete uplatnit s tím se netrapte úraz a jiné připojištění tam nebude
jen to co ze zákona můžete uplatnit jako zaměstnavatel.
No, popsala jste to samé jako já, jen prostě "selsky". Úrazová pojistka, pokud ji platí za zaměstnance zaměstnavatel, prostě vstupuje do základu mzdy zaměstnance (do základu daně z příjmů fyz. osob)
Objednejte si zdarma náš týdenní newsletter. Aktuální články a důležité informace tak budete mít vždy po ruce ve svém mailu.
1. 9. 2005 12:31
Dobrý den, prosím o radu/názor :-)
zaměstnanec má v rámci životní pojistky sjednáno i úrazové pojištění, celková částka 1177,- Kč, z toho úrazové je 177,-. firma platí celou částku, životní je mi jasné (tam platí osvobození), ale nevím jak s úrazovým - mělo by podléhat odvodům, můj dotaz je: pokud odvedu pojištění i zálohu na daň musím mu strhnout úrazové z čisté mzdy? Domnívala jsem se, že je to nepeněžní příjem, ze kterého odvedu, ale nijak se to nepromítne do čisté mzdy, ale program mi to neumožňuje, buď mi navýší čistou mzdu (jako prémii) nebo naopak sníží (jako náhradu mzdy) a zároveň - je úrazové (a odvody) daňovým výdajem firmy?
děkuji